Borstbeeld Mgr.Oscar Romero onthuld in Almere

Nieuws

24 maart 2017

Vanmiddag is in Almere de buste onthuld van Mgr.Oscar Romero, de aartsbisschop van El Salvador die in 1980 door de toenmalige militaire regering werd vermoord. Mgr.Aldo Cavalli, apostolisch nuntius, zegende het borstbeeld van Mgr.Romero; de ambassadrice van El Salvador, mevrouw Aida Luz Santos de Escobar, vertegenwoordigers van de Salvadoraanse gemeenschap in Nederland, het ministerie van Buitenlandse Zaken en de burgemeester van Almere, Franc Weerwind, hielden korte toespraken, waarin zij de betekenis van Mgr.Romero benadrukten. Zij spraken de hoop uit dat het voorbeeld dat hij gesteld heeft en zijn aanwezigheid in Almere, een blijvende inspiratiebron mag zijn voor de inwoners van Almere en natuurlijk van heel Nederland. Bovendien werd bekend gemaakt dat het proces van heiligverklaring van Mgr.Romero in gang wordt gezet. 

   

Het beeld is een geschenk van de overheid van El Salvador, van de ambassade van El Salvador en van de Salvadoraanse gemeenschap in Nederland om de goede betrekkingen tussen onze landen te onderstrepen, maar ook om Nederland te bedanken voor de gastvrijheid die wij hebben verleend in de jaren ’80 aan een groep politieke gevangenen. Zij waren de laatsten die zijn geïnterviewd door de vier Ikon-journalisten die in 1982 werden vermoord in El Salvador. De vakbondsleiders en hun gezinnen kregen daarop politiek asiel in Nederland. Een aantal van hen woont nog altijd in Almere.

Stichting BVA heeft de totstandkoming van het beeld financieel gesteund, omdat Mgr.Romero ook voor ons een belangrijke inspiratiebron vormt. U vindt het beeld op de hoek van de P.J. Oudweg en het P.J. Oudpark in Almere, achter het WTC.