Campagneproject Vastenactie 2018: Zambia

Nieuws

9 mei 2017

‘Households in distress’-programma in Mbala, Zambia

In april 2017 zijn onze Vastenactie collega’s Silvi en Margot afgereisd naar het uiterste noorden van Zambia, tegen de grens met Tanzania. Het is een straatarm gebied, een van de armste provincies van Zambia. Hier, in en om het stadje Mbala, is het campagneproject voor Vastenactie 2018: het HID-programma van de zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria.

Na de opkomst van de HIV- en aidspandemie hebben de Zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria in Mbala begin jaren ‘90 hun werkzaamheden verschoven. Hun ziekenhuis werd overgenomen door de overheid en de zusters hebben het Households In Distress (HID)-programma opgezet in 1991. Het doel van het HID-programma is om de impact van HIV/aids te verminderen via voorlichting en goede gezondheidszorg en door mensen te helpen in hun eigen levensonderhoud te voorzien. De zusters zijn de enige grote religieuze hulporganisatie in deze regio die op het gebied van HIV en aids werkt.

Binnen het HID-programma vallen: hulp aan weeskinderen en kwetsbare kinderen; opleiding en opvang van gehandicapte kinderen en volwassenen; armoedebestrijdingsprogramma’s en bewustwordingsprogramma’s. Concrete activiteiten zijn onder andere: lotgenotengroepen voor mensen met HIV/aids; een vrijwilligersnetwerk dat mensen bezoekt die te ziek zijn om naar de groepen te komen; lees- en schrijfgroepen voor mensen die analfabeet zijn; het weeshuis Sunsuntila; de Victor Braun-school voor gehandicapte kinderen en de workshops waar mensen een ambacht leren waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Silvi en Margot waren diep onder de indruk van de warmte waarmee de zusters ze ontvingen, maar vooral ook van het werk dat de zusters in en om Mbala doen. Waar ze ook kwamen: overal bleek hoezeer de zusters betrokken zijn op de mensen om hen heen, hoe geliefd ze zijn, hoe ze voor iedereen tijd en aandacht hebben en waar nodig een helpende hand. Geen eindeloos helpende hand overigens: de zusters willen mensen zo snel mogelijk op eigen benen zetten zodat ze weer voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen. Daarmee geven ze talloze kinderen en volwassenen hun waardigheid terug.

Meer informatie over het project vindt u op onze website en straks natuurlijk in het handboek dat u na de zomer ontvangt.