Campagne 2017: een terugblik

Campagne 2017: een terugblik

Vastenactie scholen: 'Iets goeds doen voor een ander geeft energie'

Scholencampagne en lesmateriaal

De kinderen van meer dan 300 Nederlandse basisscholen hebben tijdens de vastenperiode 2017 geld ingezameld voor het jeugdhuis in Popotlan, San Salvador. El Salvador heeft een van de hoogste misdaadcijfers ter wereld. Daarom is een veilige plek voor kinderen heel belangrijk. Scholen konden speciaal lesmateriaal bestellen voor de veertigdagentijd én in actie komen voor kinderen in El Salvador. Zo hebben de leerlingen op een creatieve manier de boodschap van Pasen geleerd en stonden ze stil bij de huidige situatie in El Salvador. 

Scholentour

Ruim 15.000 kinderen van maar liefst 67 scholen hebben meegedaan aan de scholentour! De deelnemende scholen hadden de keuze uit drie programma’s: een musical, een workshop of gastlessen. De musical en workshop hadden als uitgangspunt een moderne vertaling van het verhaal van de Barmhartige Samaritaan: een jongen werd beroofd door bendeleden uit El Salvador en bewusteloos achtergelaten.. Een sporter en een zakenman zagen de jongen liggen, maar beiden kozen ervoor om niets te doen. Ook een zwerver zag de jongen; hij droeg hem naar de eerste hulp.

Met dit eigentijdse verhaal wilden we de kinderen laten zien dat naastenliefde een oplossing kan bieden voor problemen ver weg én dichtbij. Die opzet lijkt geslaagd: de enthousiaste reacties waren overweldigend en de afspraken voor volgend jaar zijn bij veel scholen al gemaakt!

Tijdens de workshops konden de leerlingen van groep 7 en 8 in anderhalf uur de musical zelf instuderen. De bovenbouwleerlingen werden intensief betrokken bij het Bijbelverhaal en de problematiek in El Salvador. Mede daardoor was hun optreden overal een daverend succes. Bovendien was het voor de andere groepen leuk om hun medescholieren te zien optreden.

Tijdens de gastlessen gingen gastdocenten (vrijwilligers en medewerkers van Vastenactie) de klassen in om te vertellen over het campagneproject en over het leven in El Salvador. Natuurlijk was er voor de hogere klassen een PowerPoint les met veel foto’s en filmpjes; voor de kleuters was een leskist samengesteld met foto’s en karakteristieke spulletjes uit El Salvador, zoals muziekinstrumenten, spelletjes en kleding. Uiteraard was er volop gelegenheid om vragen te stellen. 

Bedankt voor uw inzet voor de scholen en op naar campagne 2018

We willen u hartelijk danken voor uw inzet tijdens de afgelopen campagne, of u nu contact hebt gelegd met de basisscholen in uw parochie, lesmaterialen geregeld hebt of ervoor gezorgd hebt dat scholen meededen met de scholentour. Ook de kinderen hebben heel erg hun best gedaan om geld in te zamelen voor de kinderen in El Salvador; dat was hartverwarmend om te zien. 

Nog even nagenieten

We hebben een aantal reacties en foto’s van de scholentour gebundeld in een mooi gastenboek, dat we graag met u delen.