Bijna tien procent van de kinderen wereldwijd werkt als kindarbeider

Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er tientallen miljoenen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. Ze werken lange dagen in de mijnbouw, in fabrieken, naaiateliers of in de brandende zon op plantages. De kans dat deze kinderen later een goed inkomen kunnen verdienen en aan het zware, onderbetaalde werk kunnen ontsnappen is klein: ze hebben immers nauwelijks tot geen gelegenheid gehad een opleiding te volgen.

Daar willen we samen met u wat aan doen. We stellen tijdens de adventsperiode vier projecten voor kindarbeiders aan u voor. Ze zorgen voor een goede opleiding voor de kinderen, zodat die straks een grotere kans hebben een goed inkomen te verdienen. Doet u mee?

De projecten van Adventsactie 2023

Kinderen in Congo weer naar school
project

Jonge mijnwerkers naar school in DR Congo

DR Congo is rijk aan kostbare grondstoffen. Het land is bijvoorbeeld een van de grootste leveranciers ter wereld van kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.
Kinderen in Pakistan op school
project

Schooldiploma voor werkende kinderen in Pakistan

Miljoenen kinderen in Pakistan gaan nauwelijks naar school: hun ouders hebben er geen geld voor en de kinderen moeten al jong meewerken om wat extra geld te verdienen voor het gezin. Een speciaal schoolprogramma geeft ze toch de opleiding waar ze recht op hebben.
Kinderen in India krijgen les
project

Onderwijs voor kinderen in baksteenfabrieken in India

Het werk in baksteenfabrieken in India is zwaar en ongezond, helemaal voor kinderen. Ze maken lange dagen en gaan niet naar school. Op speciale crèches en scholen bij de fabrieken krijgen de jonge kinderen een opleiding, gezond eten en goede zorg.
Voorlichtingsprogramma kinderen in Bangladesh
project

Jonge migranten uit Bangladesh kwetsbaar voor misbruik

In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen. Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren.