Alle flessen zijn verzameld!

Nieuws

16 maart 2016

Vastenactie doet Guiness Book of Records recordpoging
Wat was het een feest!


Gistermiddag zullen de buren van de Heidehallen in Nieuwegein wel gedacht hebben, zo’n hard gejuich klonk er rond 14.15 uur. Juryvoorzitter Johan Compier, campagneleider van Vastenactie, maakte toen namelijk bekend hoeveel petflessen de bijna 150 aanwezige kinderen die ochtend in een rij hadden neergezet: 43.663! Mgr. J. Hendriks, hulpbisschop van Haarlem-Amsterdam, reikte een grote cheque uit aan de Oegandese delegatie met daarop de financiële opbrengsten van de dag: ruim 15.000 euro! Het Jeugdjournaal besteedde in de avondeditie aandacht aan de recordpoging.

Op dinsdagochtend 15 maart verzamelden in Nieuwegein zo’n 150 basisschoolleerlingen, hun begeleiders én hun Oegandese gasten zich om een recordpoging te doen voor het Guiness Book of Records. Doel: de langste straat petflessen ooit neerzetten! De thuisblijvende medeleerlingen, meesters, juffen, ouders, opa’s en oma’s konden via Facebook de vorderingen volgen. De grote finale was vanaf 14.00 uur live te volgen via livestream. Uiteindelijk zijn er 43.663 flessen op een rij gezet! De Oegandese gasten waren geraakt door de Nederlandse solidariteit met hun land. Fiona: “Niet alleen de kinderen en leerkrachten kwamen in actie voor Oeganda; hele gemeenschappen hebben zich ingezet. Dat raakt me diep!”

Op de speciale Facebookpagina van Vastenactie vindt u foto’s en filmreportages van de dag. U vindt hier ook de link naar het item van het Jeugdjournaal.

De (statiegeld)opbrengsten van het actie zijn bestemd voor de scholen in het Oegandese Katakwi-district. De recordpoging gisteren heeft ruim 15.000 euro opgebracht, maar de totale opbrengsten van de Vastenactie scholencampagne zullen hoger uitvallen: er zijn ook scholen die op hun eigen manier in actie komen voor Katakwi en niet deelnamen aan de flessenactie.

De recordpoging is vooraf aangemeld bij het Guiness Book of Records; de jury gaat de komende dagen de recordpoging nauwkeurig documenteren – er zijn speciaal daarvoor foto’s en films gemaakt - en indienen bij Guiness Book of Records.

Den Haag, 16 maart 2016