Vastenactie kijkt vooruit!

Nieuws

9 november 2015

Afgelopen zaterdag 7 november verzamelden zo’n 250 vrijwilligers zich in Utrecht voor de traditionele Startdag, hét startmoment van de jaarlijkse Vastenactie in Nederland. Het werd een inspirerende, ontspannen dag met volop ruimte voor ontmoeting, verdieping en uitwisseling.

Veel bekenden, maar ook veel nieuwe gezichten onder de 250 vrijwilligers die zich zaterdag 7 november verzamelden voor de landelijke Startdag van Vastenactie. Een plenair programma en twee workshoprondes zorgden voor nieuwe kennis en inspiratie. De onderwerpen waren afwisselend genoeg: Oeganda stond als campagneland 2016 centraal en de waterproblematiek in het
campagnegebied werd in workshops vanuit diverse gezichtspunten belicht.

De kerk en vrijwilligerswerk anno 2015 en verder: hoe moet dat? Het is een fikse uitdaging, maar geen onmogelijke! Dat werd duidelijk in de workshop ‘Gemeenschapsvorming en netwerken’ van Marike Kuperus, met natuurlijk tal van tips en praktijkvoorbeelden ter inspiratie. Wie dat wilde, kon ‘naar binnen’, om te ‘herbronnen’ of samen te zoeken naar betekenisvolle rituelen. Het leverde alles bij elkaar enthousiaste reacties op. Een van de deelnemers constateerde na afloop dat de kerk beschikt over vitale, actieve en interessante mensen en dat dit tijdens deze dag weer even zichtbaar en voelbaar was! Ook merkten een aantal trouwe bezoekers dat er langzaam sprake lijkt te zijn van verjonging!