We zitten in hetzelfde schuitje

We zitten in hetzelfde schuitje

Bij het lezen van de achtergrondinformatie over El Salvador moest ik denken aan ‘We zitten in hetzelfde schuitje’, het achtste gebod van de 10 geboden voor het milieu. Hiermee wordt bedoeld dat iedereen recht heeft op een schone en veilige leefomgeving. Kinderen in El Salvador kunnen hier alleen maar van dromen. En dat geldt niet alleen voor hen, maar voor veel kinderen op deze wereld.

Uitbuiting

Wereldwijd ondervinden mensen agressie, geweld of vervuiling van hun leefomgeving dagelijks aan den lijve. Soms zichtbaar voor iedereen voor het oog van de camera, maar vaak in stilte en maar weinig bekend bij de rest van de wereld. Her en der op deze wereld worden armen uitgebuit voor de welvaart van de rijken en machtigen. Ze staan vaak machteloos tegenover multinationals en overheden. “Op drift geraakt door de commercie; Cambodjaanse vissers moeten wijken voor de bouw van een hotel met nauwe banden met de regering’, kopte Trouw een paar jaar geleden. Inheemse volken delven over de hele wereld het onderspit. Ze raken hun leefomgeving kwijt door de kap van tropische regenwoud (bijvoorbeeld voor de teelt van soja voor veevoer van ons vee). Of het gebied waar ze wonen wordt vervuild door oliewinning. Zo dreigt de Dakota Accesspijpleiding nu toch door te gaan. Een pijpleiding voor ruwe olie die dwars door de heilige gronden van twee Sioux-stammen loopt waar hun voorouders begraven liggen. Bovendien vrezen de indianen terecht voor de vervuiling van hun drinkwater, als de pijp dwars door het meer van Oahe komt te liggen. Olielekken zijn immers aan de orde van de dag.

Ver van mijn bed?

Ook voor het delven van kolen worden mensen van hun land verdreven. En vervolgens mogen ze onder erbarmelijke omstandigheden voor hun hongerloontje in de mijnen werken. Het lijkt allemaal misschien een ver van mijn bed show, maar dat is het niet. Waar komt de elektriciteit vandaan die uw lamp laat branden als u op het lichtknopje duwt? Grote kans dat dit van een kolengestookte centrale komt, met kolen waarvoor arme mensen hebben moeten bloeden. Willen we dat? Het lijkt me een goede reden om over te stappen op duurzame energie, als u dit nog niet heeft gedaan.

Buy the Change

“Met alles wat je koopt of weggeeft, beïnvloed je anderen”, zei Triodos-directeur Matthijs Bierman in Trouw (28 jan 2017). Met onze portemonnee hebben we veranderkracht. ‘Buy the Change’ is de slogan van een nieuwe actie van de duurzame bank om die kracht aan te boren. Daarmee sluit ze aan bij de uitspraak van Mahatma Gandhi “Be the Change”. Wij kunnen dus allemaal een verschil maken voor de ander, die het zoveel minder heeft dan wij. En het is niet moeilijk. Simpelweg door voedsel, kleding en energie te kopen dat op een eerlijke en schone manier geproduceerd is. Slaafvrije chocolade smaakt toch ook veel lekkerder?!

 

Marjolein Tiemens-Hulscher