Vastentips

Vastentips

Maak in de vastentijd een start met een duurzame levensstijl

De Vastentijd is traditioneel een periode van bezinning. Door minder te eten en drinken ontstaat er ruimte voor zingeving. Tegenwoordig is er zoveel luxe in ons leven, dat er ook andere mogelijkheden zijn om te vasten. Er zijn allerlei manieren om invulling te geven aan de vastentijd. Door soberder te eten, maar ook door bewuster met energie om te gaan. In de ideale wereld verbruiken we minder en zijn we solidair met elkaar

Kook vegetarisch of eet minder vlees: Het dagelijkse stukje vlees is voor velen nog steeds vanzelfsprekend. Toch heeft niet iedere maaltijd vlees nodig. Ga eens langs de visboer of probeer een vegetarisch recept.

Bereid een eenvoudige maaltijd: Een mooie bonensoep met brood of een rijstmaaltijd met een stukje zalm kan een louterend effect hebben.

Koop biologische en/of fair trade producten: In de supermarkt of natuurwinkel liggen steeds meer biologische en eerlijk geproduceerde levensmiddelen. Het kost wat meer, maar is beter voor mens en dier.

Gebruik geen tussendoortjes, koffie of alcohol: Zie eens af van genotmiddelen als snacks en alcohol en eet in de vastenperiode alleen wat nodig is.

Neem de tijd om te koken en te eten: Trek weer eens een eigen bouillon of maak een lekkere stoofschotel. Bewuster koken en eten kan een hoop voldoening schenken.

Gooi geen eten weg: Probeer kliekjes te verwerken in een volgende maaltijd en schoon de voorraadkast eens op. Voedsel is niet eeuwig houdbaar!

Sta wat minder lang onder de douche: Lang douchen is lekker, maar beslist niet noodzakelijk. Douche eens wat minder vaak en minder lang, dat scheelt veel energie en is bovendien beter voor uw huid.

Koop alleen spullen die je écht nodig hebt: Nóg een jas, een tas of een paar schoenen? Probeer weerstand te bieden aan die eerste koopimpuls en schaf alleen het hoogst noodzakelijke aan.

Laat de auto staan: Haal de fiets eens uit de schuur voor de boodschappen!

Ga zuinig om met energie: Vervang kapotte lampen voor een spaar- of ledlamp en maak werk van die extra isolatie. En met een extra trui aan, kan de thermostaat makkelijk twee graden lager!

Laat de tv en computer wat vaker uit: Dit is de echte uitdaging. Besteed de gewonnen tijd aan een ouderwets bordspel of een echt gesprek. Bijvoorbeeld over vasten.

Zet de verwarming een graadje lager: trek een warme trui of een dik vest aan!

 

Hebt u besloten wat uw uitdaging wordt tijdens de vasten? Deel deze dan op de speciale actiewebsite