School voor Eritrese vluchtelingen in Soedan

Dit is een project van Vastenactie

School voor Eritrese vluchtelingen in Soedan

Veel mensen uit het dictatoriale Eritrea ontvluchten hun land naar het veiligere Soedan. In Soedan bevinden zich momenteel zo rond de 100.000 Eritrese vluchtelingen. Khartoum is de hoofdstad van Soedan en verschillende delen van de stad zijn volgestroomd met Eritrese vluchtelingen. Hoofdzakelijk mannen die hun militaire dienstplicht ontvluchten, die in Eritrea wel meer dan tien jaar kan duren, verlaten Eritrea. Maar ook jonge tieners vluchten op eigen houtje en belanden zo in Khartoum. Het vluchtelingencentrum in Khartoum biedt hier een veilige haven, zowel voor volwassen vluchtelingen als voor kinderen.

Het vluchtelingencentrum

De Capucijnenbroeders in Khartoum ondernemen tal van activiteiten in het vluchtelingencentrum om de vluchtelingen goed op te vangen. Ze hebben sportvelden aangelegd en kleine kerkjes en gemeenschapsruimten gebouwd. Daarnaast is er een kleine bibliotheek gestart waar de jeugd kan lezen en een internetcafé dat ’s avonds goed bezocht wordt. Een groep leerkrachten die zelf ook gevlucht zijn, heeft met hulp van de Capucijnenbroeders een lagere school geopend. Omdat de vluchtelingenstroom blijft groeien én vanwege het succes van de school, werden al snel een tweede basisschool en een middelbare school geopend.

Vorig jaar zijn, met steun van Vastenactie, bibliotheekboeken en andere onderwijsmaterialen aangeschaft. Dit jaar zal een computerlokaal voor de middelbare school ingericht worden. Wanneer de scholieren hier computerles kunnen volgen, zullen ze hierdoor betere kansen hebben op de arbeidsmarkt. De inrichting van het computerlokaal kost €5.250,-, waarvan Vastenactie €1.750,- bijdraagt.