Continent
Afrika
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Ontheemde kinderen en jongeren
Thema
Voedselzekerheid
1 maart 2020 t/m 28 februari 2021
Bijdrage
€ 40.000

Wat is er aan de hand?

In april vorig jaar sloegen mensen in het oosten van DR Congo massaal op de vlucht voor extreem politiek geweld. Vrouwen en kinderen worden vaak het hardst getroffen in situaties van gewapend conflict. Kinderen en jongeren zijn geregeld doelwit van ontvoering en rekrutering door gewapende groepen. Vrouwen en meisjes worden vaak seksueel misbruikt. Zij hebben geen andere keuze dan te vluchten naar veilig(er) gebied. Ruim 20.000 ontheemden hebben hun toevlucht gezocht in het Masisi gebied. Hun meest dringende probleem is gebrek aan voedsel. In de dorpen die ze moesten achterlaten leefden ze van de opbrengst van hun land. Mogelijkheden om op hun nieuwe woonplek werk te vinden zijn er nauwelijks.

Wat willen we bereiken?

CAJED is een lokale ngo in de regio Goma en werkt al jarenlang met kwetsbare kinderen en jongeren. Zij willen de levensomstandigheden verbeteren van minimaal 250 kinderen en jongeren uit 50 ontheemde en kwetsbare gezinnen in de gemeenten Butare en Mweso in het Masisi gebied. Daartoe is het noodzakelijk de voedselzekerheid te verbeteren. Gebrek aan voedsel maakt namelijk dat kinderen weglopen van huis, verzuimen van school, in de prostitutie terecht komen, diefstallen plegen of zich aanmelden bij gewapende groepen. Voedselzekerheid is essentieel voor de stabiliteit van het gezin en het leven van kinderen en jongeren. 

Hoe doen we dat?

In het Masisi gebied verbouwen 50 gezinnen voedsel op gemeenschappelijke akkers. De lokale parochie heeft daarvoor grond beschikbaar gesteld. Ze werken onder leiding van een comité van boeren, die training krijgen in leiderschap, ondernemerschap en vreedzaam samenleven.
CAJED weet uit ervaring dat een focus op vrouwen bij landbouw activiteiten een positief effect heeft op hun kinderen. Daarom krijgen de moeders van elk gezin een startpakket voor eigen gebruik, dat bestaat uit zaden voor aubergine, ui, knoflook, kool, amarant (een zeer voedzaam pseudo-graan) en een schoffel. De 50 gezinnen werken samen in vijf groepen, die elk gieters, harken en een pakket met groenten krijgen om te verbouwen op de gemeenschappelijke akkers. De opbrengst is bestemd voor extra voeding voor de kinderen, de aankoop van zaden voor het volgende seizoen en om voor de kinderen de gezondheidszorg te bekostigen in het lokale ziekenhuis.
De deelnemers krijgen les in agrarische technieken en leren van elkaars ervaringen. Ze krijgen ook les in verkooptechniek, zodat ze hun producten op de lokale markten goed kunnen verkopen.

Steun dit project!