Continent
Azië
Land
Kirgizië
Doelgroep
Kwetsbare gezinnen
Thema
Welzijn
1 maart 2021 t/m 28 februari 2022
Bijdrage
€ 7.900

Wat is er aan de hand?

De voormalige Sovjetrepubliek Kirgizië werd in 1991 onafhankelijk. In dit Centraal-Aziatische land wonen zo’n zes miljoen mensen, die een mix vormen van Kirgiezen, Oezbeken, Russen, Oeigoeren, Oekraïners, Koerden, Turken en andere etniciteiten. Negentig procent van de bevolking is moslim. Katholieken vormen een kleine minderheid. Tot voor kort leefden deze groepen redelijk vreedzaam naast elkaar, maar sinds kort is er sprake van toenemende radicalisering, vooral onder jongvolwassenen. 
Balykchy is een kleine stad in het noordoosten van het land, aan het hooggelegen bergmeer Issyk-Kul. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie kwam de industrie er grotendeels tot stilstand. Heel wat gezinnen leven in armoede en onzekerheid. Ze kampen met gezondheidsproblemen, huiselijk geweld en het laatste jaar ook met de gevolgen van Covid-19. Veel kinderen worden verwaarloosd, omdat hun ouders niet voor ze weten te zorgen.

Wat willen we bereiken?

Caritas Kirgizië heeft een project opgezet om dertig kwetsbare gezinnen (met bij elkaar zo’n 90-100 kinderen) in Balykchy een jaar lang te ondersteunen. De gezinnen krijgen intensieve begeleiding en toegang tot medische zorg en onderwijs. Het project heeft tot doel de gezinnen sterker te maken en te zorgen dat ze zich lichamelijk en mentaal weerbaarder worden. Daardoor zullen ze beter bestand zijn tegen problemen en crisissituaties.

Hoe doen we dat?

De gezinnen krijgen begeleiding van sociaal werkers, die voor elk gezin een individueel plan maken om de bestaande problemen het hoofd te bieden. Dat gebeurt in samenspraak met de gezinnen. De sociaal werkers bezoeken de gezinnen maandelijks, ze geven advies, helpen met officiële documenten en proberen de kinderen weer naar school te krijgen. De ouders krijgen elke maand een thematische training over uiteenlopende onderwerpen. Ze leren om te gaan met problemen rond Covid-19, persoonlijke hygiëne, familierelaties en opvoeding, drankmisbruik, huiselijk geweld en mensenhandel. Daarnaast leren ze hoe ze hun eigen kracht kunnen inzetten om op te komen voor hun rechten. Tenslotte leren de ouders hoe je een bedrijfje kunt starten of worden ze geholpen een baan te vinden. Met de nieuw verworven kennis en praktische handvatten leren ze hoe ze uit een crisissituatie kunnen komen.
 

Doneer nu aan dit project