Continent
Afrika
Land
Oeganda
Doelgroep
Zwangere vrouwen
Thema
Gezondheidszorg
1 januari 2020 t/m 31 december 2021
Bijdrage
€ 15.000

Ongeveer de helft van de vrouwen in het Kasese district in Oeganda bevalt thuis, vaak onder slechte medische en hygiënische omstandigheden. Er is een kraamkliniek, maar vaak lukt het vrouwen niet daar tijdig te komen. Daarom wordt er momenteel een huis gebouwd waar zwangere vrouwen de bevalling kunnen afwachten. Hiervoor zijn extra sanitaire voorzieningen nodig.

Wat is er aan de hand?

De moeder- en kindsterfte in Oeganda is erg hoog. Tot voor kort bevielen de meest zwangere vrouwen in het Kasese district met hulp van een traditionele, niet medisch geschoolde vroedvrouw, vaak onder slechte hygiënische omstandigheden. De moedersterfte was hoog en vrouwen hielden vaak blijvend letsel over aan de bevalling. In 2014 werd met steun van Vastenactie een kraamkliniek gebouwd. Momenteel bevalt nog maar 40-50 procent van de vrouwen thuis. Het komt nu vaak voor dat zwangere vrouwen wel naar de kliniek komen voor de controles, maar dat het tijdens de bevalling te ver weg is om lopend, met weeën, te bereiken.

Wat willen we bereiken?

De kraamkliniek in Kasese is door de Raylight Foundation for Rural Development (RAYFORD) opgezet met het doel om het aantal thuisbevallingen verder terug te dringen, naar minder dan 25 procent. Dit jaar willen ze een veilige plek neerzetten waar moeders in de buurt van de kliniek kunnen verblijven in de dagen voorafgaand aan de bevalling en waar ze nazorg kunnen krijgen na de bevalling. 

Hoe doen we dat?

Bij de kraamkliniek wordt een moederhuis gebouwd, waar vrouwen een paar dagen voor de verwachte bevalling naartoe kunnen komen. Ze verblijven dicht bij de verloskamers, waar ze veilig kunnen bevallen. In het nieuwe gebouw zullen ook de kraamvrouwen worden ondergebracht voor nazorg. Voor de geleverde zorg wordt een bijdrage gevraagd, maar die houdt de organisatie het liefst zo laag mogelijk, zodat goede zorg voor iedereen bereikbaar is. Zodra het moederhuis klaar is, zal de toeloop naar de kliniek stijgen en zijn meer sanitaire voorzieningen nodig: toiletten, een wasgelegenheid en een ruimte om de was te doen. De lokale gemeenschap helpt mee door water te halen voor de bouw en de maaltijden voor de bouwers te verzorgen. 

Doordat dit project door de gevolgen van het Coronavirus in 2020 nog niet volledig is uitgevoerd, zetten we het project in 2021 voort. Op dit moment is er € 3.237,- binnen.

Doneer nu aan dit project