Continent
Afrika
Land
Zambia
Doelgroep
Jongeren en volwassenen
Thema
Werk en inkomen
1 februari 2021 t/m 31 januari 2022
Bijdrage
€ 40.000

In de Zambiaanse districten Senga en Mpulungu levert landbouw te weinig op om het hele jaar van te leven. Vooral voor jongeren is er weinig perspectief. Dit project biedt jongeren de kans  op werk en inkomen.

Wat is er aan de hand?

Tijdens het oogstseizoen, dat vier maanden duurt, verdienen de boeren in de districten Senga en Mpulungu, in het noorden van Zambia, een redelijk inkomen. De rest van het jaar doen ze slecht betaald. De hiv-aidspandemie maakte de situatie nog slechter, want hierdoor verloren veel ouders hun partner en raakten kinderen een of beide ouders kwijt. Alleenstaande ouders hebben veel moeite om hun gezin te onderhouden, dus geld om hun kinderen een beroepsopleiding te geven hebben ze al helemaal niet. En er zijn nauwelijks tot geen betaalbare opleidingen in de regio. De werkeloosheid onder met name jongeren is hoog.

Wat willen we bereiken?

De zusters van het Heilig Hart zijn actief in het noorden van Zambia. In 1991 richtten zij het Households in Distress programma (HID) op, om armoede te bestrijden. Zij bieden trainingen en opleidingen gericht op inkomensverbetering en het ontwikkelen van praktische vaardigheden, maar ook op het gebied van ondernemerschap. Het project is bedoeld om de werkeloosheid onder de jongeren te verminderen door ze een beroepsopleiding aan te bieden en ze daarmee een kans te geven hun dromen te volgen. Ook verhoogt dit de kans op een eigen inkomen waarmee ze hun gezin kunnen onderhouden. Het project heeft ook als doel aan te tonen dat verandering mogelijk is. Naast dat het de levens van de betreffende jongeren raakt, profiteren ook hun families van deze kans. 

Hoe doen we dat?

Het project geeft 55 werkloze jongeren en recente schoolverlaters (30 mannelijke en 25 vrouwelijke kandidaten) de kans om een beroepsopleiding te volgen. Het gaat om opleidingen op het gebied van uiterlijke verzorging, elektro- en metaaltechniek, houtbewerking, kleding maken, metselen en bouw. Deze opleidingen geven hen de kans op een betere toekomst.

Gunt u deze jongeren de kans om een vak te leren? Uw donatie aan Vastenactie helpt ons dat mogelijk te maken.


Doneer nu aan dit project