Continent
Afrika
Land
Zambia
Doelgroep
Jongeren en volwassenen
Thema
Werk en inkomen
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 24.138

In de Zambiaanse districten Senga en Mpulungu levert landbouw te weinig op om het hele jaar van te leven. Vooral alleenstaande ouders en jongeren hebben het zwaar. Via dit project krijgen zij een beroepsopleiding en hulp bij het starten van een bedrijfje, om hun inkomen te verbeteren.

Wat is er aan de hand?

Tijdens het oogstseizoen, dat vier maanden duurt, verdienen de boeren in de districten Senga en Mpulungu, in het noorden van Zambia, nog wel een redelijk inkomen. De rest van het jaar doen ze slecht betaald, tijdelijk werk en moeten ze zien rond te komen van zo’n € 1,20 per dag of zelfs per week. De hiv-aidspandemie maakte de situatie nog slechter, want hierdoor verloren veel ouders hun partner en raakten kinderen een of beide ouders kwijt. Alleenstaande ouders hebben veel moeite om hun gezin te onderhouden, dus geld om hun kinderen een beroepsopleiding te geven hebben ze al helemaal niet.

Wat willen we bereiken?

De zusters van het Heilig Hart van Jezus en Maria zijn al sinds 1962 actief in het noorden van Zambia. Zij helpen zieken en zorgen voor opvang en scholing van weeskinderen. In 1991 richtten zij het Households in Distress programma (HID) op, om armoede te bestrijden. Zij bieden trainingen en opleidingen gericht op inkomensverbetering en het ontwikkelen van praktische vaardigheden, maar ook op het gebied van boekhouden en ondernemerschap. Het huidige project is bedoeld om 74 arme en kwetsbare huishoudens in de districten Mpulungu en Senga te helpen hun basisinkomsten te verhogen van € 1,20 naar tenminste € 7,50 per dag of per week.

Hoe doen we dat?

Gedurende zes maanden krijgen 24 jongeren een vakopleiding en les in bedrijfskunde en handel. Een groep van vijftig vrouwen en mannen krijgen training in ondernemerschap, financieel management en zakelijke vaardigheden, die ze kunnen gebruiken bij het vinden van beter en meer gevarieerd werk, zodat ze ook inkomsten hebben buiten het oogstseizoen. Alle deelnemers krijgen een startpakket om ze te ondersteunen bij het opzetten van nieuwe activiteiten die meer inkomen opleveren. 

Gunt u deze jongeren en alleenstaande ouders de kans om een vak te leren? Uw donatie aan Vastenactie helpt ons dat mogelijk te maken.


Doneer nu aan dit project