Continent
Afrika
Land
Sierra Leone
Doelgroep
Mensen met een handicap
Thema
Werk en inkomen
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 30.000

Wat is er aan de hand?

Na elf jaar burgeroorlog en de recente Ebola crisis staat de economie van Sierra Leone er slecht voor. In het land leven 93.000 mensen met een beperking. Er bestaan veel vooroordelen over gehandicapten: ze worden gediscrimineerd en horen er niet bij. Kinderen met een handicap sterven vaker op jonge leeftijd aan ondervoeding en verwaarlozing. Vaak gaan ze niet naar school en vinden daardoor later nauwelijks werk. Ze zijn afhankelijk van familie. Voor gehandicapte vrouwen is de situatie nog erger, want de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is erg groot. Zo blijft de cyclus van armoede bestaan. 

Wat willen we bereiken?

De organisatie WESOFOD (Welfare Society for the Disabled) zet zich in voor het verbeteren van het leven van mensen met een handicap. Dit project wil veertig mensen – gehandicapte vrouwen, jongeren en moeders met een gehandicapt kind – helpen met een beroepsopleiding en het opzetten van een bedrijfje, zodat zij hun eigen inkomen kunnen verdienen. Zo krijgen zij het gevoel dat ze bijdragen aan de samenleving en dat ook zij waardevolle burgers zijn. 

Hoe doen we dat?

Twintig vrouwen en tien jongeren met een beperking en tien moeders met een gehandicapt kind, krijgen hulp bij het volgen van een passende beroepsopleiding en bij het opzetten van een bedrijfje. Ze onderzoeken wat voor soort bedrijf kansen biedt in hun gemeenschap en maken een ondernemingsplan. Daarnaast wordt een aangepaste kleine smederij opgezet waar mensen met een handicap  landbouwgereedschappen maken, speciaal voor gebruik door vrouwen en mensen met een handicap. De veertig deelnemers kunnen meedoen aan spaar- en leengroepen. Hiermee krijgen de vrouwen en mensen met een handicap toegang tot kapitaal voor een eigen bedrijfje en kunnen ze op een veilige manier sparen. Zodat zij financieel onafhankelijk kunnen worden.

Doneer nu aan dit project