Continent
Afrika
Land
Sierra Leone
Doelgroep
Mensen met een handicap
Thema
Werk en inkomen
1 februari 2021 t/m 31 januari 2022
Bijdrage
€ 40.000

Wat is er aan de hand?

Na elf jaar burgeroorlog en de recente Ebola crisis staat de economie van Sierra Leone er slecht voor. In het land leven 93.000 mensen met een beperking. Er bestaan veel vooroordelen over gehandicapten: ze worden gediscrimineerd en horen er niet bij. Kinderen met een handicap sterven vaker op jonge leeftijd aan ondervoeding en verwaarlozing. Vaak gaan ze niet naar school en vinden daardoor later nauwelijks werk. Ze zijn afhankelijk van familie. Voor gehandicapte vrouwen is de situatie nog erger, want de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen is erg groot. Zo blijft de cyclus van armoede bestaan. 

Wat willen we bereiken?

De organisatie WESOFOD (Welfare Society for the Disabled) zet zich in voor het verbeteren van het leven van mensen met een handicap. Dit project wil veertig mensen – gehandicapte vrouwen, jongeren en moeders met een gehandicapt kind – helpen met een beroepsopleiding en het opzetten van een bedrijfje, zodat zij hun eigen inkomen kunnen verdienen. Zo krijgen zij het gevoel dat ze bijdragen aan de samenleving en dat ook zij waardevolle burgers zijn. 

Hoe doen we dat?

Vijftig mensen met een beperking en tien ouders met een gehandicapt kind starten met een beroepsopleiding bij het trainingscentrum of worden getraind in het opzetten en leiden van een bedrijfje. Verder wordt er een nieuw trainingscentrum gebouwd, worden nieuwe opleidingsmodules voor beroepsvaardigheden ontwikkeld en worden een maand lang trainers getraind om de nieuwe opleidingsmodules te kunnen onderwijzen. Deelnemers aan het project krijgen ook de mogelijkheid te onderzoeken wat voor soort bedrijf kansen biedt in hun gemeenschap en ze maken een ondernemingsplan. Daarvoor volgen ze ook workshops op het gebied van planning en financieel beheer. Verder krijgen ze ondersteuning van een mentor en worden ze gekoppeld aan succesvolle zakenmensen. Ook worden er maandelijks radio-uitzendingen verzorgd die de rechten van mensen met een beperking bevorderen.

Doneer nu aan dit project