Continent
Azië
Land
India
Doelgroep
Boerengezinnen
Thema
Voedselzekerheid
1 december 2021 t/m 30 november 2022
Bijdrage
€ 31.537

Wat is er aan de hand?

Het Deccan plateau in de deelstaat Tamil Nadu in het zuiden van India heeft al tientallen jaren te kampen met extreme droogte. De droogte zorgt ervoor dat vooral kleine boeren nauwelijks van hun land kunnen leven. Het gaat om families met minder dan 2 hectare land en dagloners die op het land van anderen werken. Onder hen zijn veel Dalits die traditioneel geen land bezitten.
Naast de droogte is de uitbuiting door tussenhandelaren een belangrijke reden waardoor de boeren klem komen te zitten. Ze worden gedwongen hun oogst tegen een zeer lage prijs te verkopen aan de tussenhandelaren van wie ze geld hebben geleend. Hun land levert zo onvoldoende voedsel en inkomen op wat de deur opent voor armoede en een uitzichtloos bestaan omdat ze hun schulden niet kunnen afbetalen. De schulden leiden in sommige gevallen zelfs tot moderne slavernij.

Wat willen we bereiken?

Samen met de lokale partner AHIMSA wil Vastenactie met name de Dalit-boeren in het Tiruchirappalli district in Tamil Nadu ondersteunen bij het overstappen op kleinschalige, traditionele, duurzame landbouw zodat ze weer van hun land kunnen leven. Hiertoe worden onder andere oude, gewassen terug gekweekt die goed tegen de droogte kunnen. Daarnaast worden de boeren gestimuleerd om zich te verenigen in een productencoöperatie die eerlijke prijzen garandeert en die namens de boeren kan onderhandelen met de handelaren en kan opkomen voor de rechten van haar leden. Zo kan er een meer zelfverzekerde en zelfvoorzienende landbouwgemeenschap ontstaan met oog voor het milieu.

Hoe doen we dat?

Er worden opleidingsmodules voor biologische landbouw ontwikkeld waarmee de boeren leren op een duurzame manier hun land te bewerken.
Ook worden er een aantal zaaigoedbanken opgericht voor gemeenschappelijk gebruik. Het gebruik van een aantal traditionele zaadvariëteiten wordt opnieuw ingevoerd en gepromoot.
1000 jonge boompjes worden geplant op een stuk gemeenschappelijke grond.
Onder leiding van de boeren worden er 15 coöperaties voor landbouwproducten gestart. Verder worden er een aantal landbouwwerktuigen voor gemeenschappelijk gebruik aangeschaft.

 

Lees ook het verhaal van boerin Jakuline