Continent
Midden- en Zuid-Amerika
Land
El Salvador
Doelgroep
Moeders en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 april 2021 t/m 31 maart 2022
Bijdrage
€ 18.500

Wat is er aan de hand?

In het noorden van El Salvador, in de provincie Chalatenanago, ligt de plattelandsgemeente Guarjila. Tijdens de burgeroorlog (van 1979-1992) werd deze plaats volledig verwoest en vluchtte de bevolking naar buurland Honduras. Na hun terugkeer bouwden de inwoners Guarjila weer op. Het is nog steeds een gebied met weinig mogelijkheden, hoge werkeloosheid en grote armoede. De Amerikaanse non en kinderarts zuster Ana Manganaro zette hier een ziekenhuis op en legde daarmee een goede basis voor de gezondheidszorg in het gebied. Het ziekenhuis richt zich op medische zorg – vooral aan zwangere vrouwen en jonge kinderen – voorlichting en educatie. Tegenwoordig beschikt het ziekenhuis over een team van artsen en andere zorgverleners. Het ziekenhuis heeft echter weinig middelen en de overheid is niet in staat te voorzien in de behoeften van het ziekenhuis.

Wat willen we bereiken?

Het doel van het project is vanuit het ziekenhuis in Guarjila een bijdrage te leveren aan de armoedebestrijding in het departement Chalatenango door een integrale benadering van de gezondheid van de kinderen. Er is niet alleen oog voor hun lichamelijke welzijn, maar het project wil er aan bijdragen dat ze volledig tot hun recht kunnen komen.

Hoe doen we dat?

Een aantal personeelsleden van het ziekenhuis wordt nu getraind om te leren hoe ze de jonge kinderen kunnen helpen in hun zelfontplooiing.
Er worden lokalen gebouwd en/of aangepast om de oefensessies met de kinderen te kunnen houden.
Ongeveer 100 ouders van kinderen van 0 tot 3 jaar uit Guarjila krijgen voorlichting en worden getraind in hoe ze hun kinderen op communicatief en motorisch vlak kunnen stimuleren; ook krijgen ze individueel advies over de ontwikkeling en verzorging van hun kinderen.
Zwangere vrouwen in de kraamkliniek en uit Guarjila krijgen voorlichting en oefeningen hoe ze hun kinderen kunnen stimuleren. Verder krijgen ze individueel advies en training om de oefeningen thuis met hun kinderen te doen.
De kinderen tussen 0 en 3 jaar worden thuis bezocht en krijgen nazorg. 
Ook zullen zo’n 350 kinderen uit het gebied om Guarjila heen van de nieuwe kennis en vaardigheden profiteren.

Doneer nu aan dit project