Continent
Azië
Land
India
Doelgroep
Boerengezinnen
Thema
Voedselzekerheid
1 december 2020 t/m 30 november 2021
Bijdrage
€ 32.000

Wat is er aan de hand?    

Het district Pudukkottai ligt in de deelstaat Tamil Nadu in het zuiden van India. De extreme droogte in dit landbouwgebied is een ramp voor de boeren. Hun oogsten gaan al jarenlang verloren. Veel boeren kunnen hun leningen niet meer terugbetalen en hebben grote schulden. Een ander probleem is dat de huidige landbouwmethoden, waarbij veel chemische middelen worden gebruikt, niet genoeg meer opleveren en heel slecht zijn voor de gezondheid van mensen en voor het milieu. Veel boeren verkopen hun land en trekken naar de stad, waar ze vaak aan de slag gaan als schoonmaker of rioolontstopper of terechtkomen in de bouw of in steengroeven. Daar worden zij en hun kinderen als goedkope arbeidskrachten uitgebuit. Covid-19 verergert de situatie doordat de mensen hun inkomsten helemaal verliezen. 

Wat willen we bereiken?   

Dit project wil de boeren in het district Pudukottai ondersteunen om de traditionele, milieuvriendelijke en kleinschalige landbouw weer op te pakken, zodat ze weer van hun land kunnen leven. Biologische landbouw met verschillende inheemse gewassen, het bouwen van kleine dammen en terrassen op de veldjes om water vast te houden en de aanschaf van kleinvee maken de gemeenschap sterker om de grillen van de natuur en de omgeving op te vangen en de plaatselijke economie te versterken. Voor de boerinnen is de aanschaf en het fokken van geiten en kippen een voordeel omdat die zonder al te zwaar werk zorgen voor de broodnodige extra inkomsten. Een levendige lokale economie versterkt ook de positie van de boerinnen.
Bij dit project zijn 1350 vrouwen en 108 mannen uit achtergestelde gemeenschappen, zoals de dalits, betrokken.  

Hoe doen we dat?

Het project zorgt voor opleiding van twintig vrijwilligers uit de boerengemeenschappen. Verder worden er 54 boeren opgeleid, één uit elk dorp in het projectgebied. De trainingsmodules blijven ook in de toekomst beschikbaar.
Ook worden er zeker tien variëteiten van rijst en gierstzaden aangeschaft en vijftienhonderd boomscheuten en tienduizend palmen geplant. 
Acht kleine dammen worden gebouwd om het regenwater beter te benutten.
Verder starten er op vijf scholen ecoclubs om de jongeren al vroeg bij de natuur te betrekken.
Om de boeren en hun gemeenschappen te informeren wordt campagnemateriaal gemaakt, zoals folders, posters en spandoeken. 

Steun dit project