Continent
Azië
Land
Sri Lanka
Doelgroep
100 families
Thema
Vrede en verzoening
1 maart 2020 t/m 28 februari 2021
Bijdrage
€ 18.000

Wat is er aan de hand? 

Bijna dertig jaar lang woedde er een gewelddadige burgeroorlog in Sri Lanka. Nu tien jaar na het beëindigen van deze burgeroorlog is er nog weinig terechtgekomen van de belofte van de regering om herstel te brengen en de families van de slachtoffers te vergoeden. Vrouwen in het noorden en het oosten van het eiland lijden hier het meest onder omdat hun mannen en zonen zijn verdwenen. Er is niet alleen psychisch leed maar ook sociaal en economisch leed omdat de families beroofd zijn van hun kostwinnaars en zonder inkomen en pensioenen zijn achtergebleven. Ook gaan de verdwijningen door. Het proces van verzoening gaat moeizaam door wantrouwen onder de bevolking.

Wat willen we bereiken?    

Samen met Human Rights office (HRO), het mensenrechtenbureau van het bisdom in Kandy, Sri Lanka, wil Vastenactie 100 families helpen van wie familieleden tijden de oorlog zijn verdwenen. 
HRO komt al jarenlang op voor een rechtvaardige samenleving en verzoening. Dat doet ze door slachtoffers van misdrijven en hun families op allerlei terreinen bij te staan, zoals door juridische bijstand, opvang en bescherming, hulp op het gebied van gezondheidszorg en traumabegeleiding aan slachtoffers van marteling en andere misdrijven.
Met dit project willen we bereiken dat deze families door herstel en nieuw perspectief hun leven weer op kunnen pakken.

Hoe doen we dat?

De families van de verdwenen familieleden krijgen ondersteuning om qua financiën en gezondheid weer stevigheid en herstel te vinden. Ook ontvangen ze traumabegeleiding en zijn er ontmoetingen met lotgenoten.
De families worden gestimuleerd en ondersteund om in actie te komen tegen de gedwongen verdwijningen. Ze krijgen daarbij juridische hulp.
HRO oefent ook druk uit op de regering voor wetten die verdwijningen als misdaad bestempelen. 
Verder zal het onderzoeksbureau ‘Verdwenen personen’ worden heropend.

Helpt u ons deze families te helpen!    

Doneer nu aan dit project