Continent
Afrika
Land
Rwanda
Doelgroep
Mensen met hiv/aids
Thema
Gezondheidszorg
1 maart 2021 t/m 28 februari 2022
Bijdrage
€ 38.998

Wat is er aan de hand?

Rwanda met haar recente gewelddadige geschiedenis kent inmiddels meer stabiliteit en economische groei. Wel is er op het platteland nog veel armoede en er zijn nog altijd veel mensen besmet met hiv. Mensen met hiv zijn vaak een tijd lang ziek, waardoor ze in die periode geen inkomsten krijgen, wat weer resulteert in armoede en ondervoeding. Tegenwoordig zijn er goede medicijnen om hiv te bestrijden, maar die vereisen wel een uitgebalanceerd dieet. Daar ontbreekt het vaak aan. Ook is het vooroordeel over mensen met een hiv-besmetting groot. Velen lopen daardoor het risico om buiten de maatschappij te raken.

Wat willen we bereiken?

Caritas Ruhengeri leidt een opvangcentrum voor hiv/aids-patiënten in Rwanda en wil op een holistische manier mensen die met hiv besmet zijn helpen; zowel op economisch gebied als op het gebied van voeding, psychologische ondersteuning en gezondheidszorg. Gemiddeld verblijven de zieken zo’n twee maanden in het opvangcentrum. Van alle mensen die tot nu toe in het centrum zijn opgevangen, heeft 70 procent het overleefd. Met hulp van Vastenactie willen we ruim 150 patiënten medische en psychische zorg geven.

Hoe doen we dat?

Naast de medische en psychische zorg in het centrum krijgen de patiënten ook voorlichting van verpleegkundigen over aids/hiv, voeding en hygiëne. Vanuit het centrum bezoekt een psycholoog de families van de patiënten om hen voor te bereiden op de thuiskomst van hun familielid en om daar het stigma te verkleinen dat nog steeds verbonden is aan aids/hiv. Wanneer de patiënten weer naar huis gaan, krijgen ze een varken mee om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit zorgt er voor dat de veelal verarmde patiënten niet volledig afhankelijk worden van hun familieleden.