Wat is er aan de hand?

Het noorden van Burkina Faso bestaat voornamelijk uit woestijngebied, waar slechts drie maanden per jaar landbouw mogelijk is. Door de grote werkloosheid leven veel gezinnen in dit gebied in extreme armoede. Jongeren hebben er weinig opleidingskansen en vallen hierdoor gemakkelijk buiten de boot. Ze krijgen dan al snel het stempel ‘probleemjongeren’. De parochie St. Paul de Korsimoro heeft, in samenwerking met de Franciscaner broeders in het noorden van Burkina Faso, een centrum voor beroepsopleidingen opgericht. Kansarme jongeren worden hier opgeleid tot houtbewerker, metaalbewerker of metselaar. Sinds 2003 hebben zo’n 530 jongeren een opleiding afgerond in dit centrum. Sommige afgestudeerden vinden na hun opleiding een baan bij een bedrijf, anderen beginnen een eigen werkplaats. Afgestudeerden die willen terugkeren naar hun eigen dorp vinden daar geen werk. 

Wat willen we bereiken?

Vanwege de hoge werkloosheid trekken veel inwoners uit de dorpen naar de stad. De parochie St. Paul de Korsimoro vindt het belangrijk, om de jonge afgestudeerden die juist willen terugkeren naar hun dorp, te helpen. Dat willen ze doen door deze jongeren de mogelijkheid te bieden om in hun eigen dorp een bedrijfje op te zetten. Dit vergroot ook de werkgelegenheid in zo’n dorp.  

Hoe doen we dat?

Voor dit project wordt een fonds opgericht, dat in eerste instantie aan vijftien afgestudeerde jongeren een startkapitaal verschaft – in de vorm van een lening – waarmee ze in hun thuisdorp een eigen werkplaats kunnen opzetten. In deze werkplaats kunnen zij weer andere jongeren uit het dorp aannemen en opleiden. Wanneer de leningen zijn afgelost, wordt het geld gebruikt voor nieuwe afgestudeerde studenten. 

Vastenactie draagt € 19.998 bij aan dit project. 

Doneer nu aan dit project