Continent
Afrika
Land
Oeganda
Doelgroep
Vrouwen en vluchtelingen
Thema
Werk en inkomen
1 januari 2020 t/m 31 december 2021
Bijdrage
€ 9.750

Tijdens de burgeroorlog in het noorden van Oeganda stortte de landbouwsector in. De bevolking was jarenlang afhankelijk van voedselhulp. Ook is er in deze regio een vluchtelingenkamp met zo’n 148 duizend vluchtelingen uit Zuid-Soedan gevestigd. De parochie van Kitgum leert lokale vrouwen en vluchtelingen uit Zuid-Soedan gewassen verbouwen. Dat maakt hen economisch zelfstandig en brengt de lokale voedselproductie weer op gang.  

Wat is er aan de hand?

In het noorden van Oeganda werd tussen 1985 en 2006 een uiterst gewelddadige burgeroorlog gevoerd tussen de regering en een rebellengroep onder leiding van Joseph Kony, die verantwoordelijk was voor talloze gruweldaden. Meer dan 85 procent van de bevolking werd uit huis verdreven. Zij verbleven jarenlang in vluchtelingenkampen en waren in hoge mate afhankelijk van voedselhulp. Vanaf 2006 keerden zij geleidelijk aan terug naar hun dorpen. De totale verwoesting van huizen en land, de armoede en hun afhankelijkheid van voedselhulp, maakten het moeilijk hun oude leven weer op te bouwen. De parochie van Kitgum werkt nauw samen met de overheid op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, landbouw en opvang en ondersteuning van vluchtelingen. De parochie onderhoudt ook nauwe contacten met het nabijgelegen vluchtelingenkamp Paluda, waar Zuid-Sudanese vluchtelingen verblijven. 

Wat willen we bereiken?

Dit project richt zich op het verbeteren van de economische positie van lokale vrouwen en vluchtelingen in het kamp, zodat zij zichzelf kunnen onderhouden. Ook beoogt het project een gevoel van eenheid en vreedzaamheid te bevorderen tussen de lokale gemeenschap en de mensen in het vluchtelingenkamp. 

Hoe doen we dat?

De Nederlandse regering startte in 2015 een agrarisch trainingsprogramma in Oeganda, waarbij de deelnemers gedurende vijf maanden kennis opdoen op het gebied van visserij, varkenshouderij, melkveehouderij of landbouw. Ze betalen hiervoor een kleine bijdrage en verblijven intern. De parochie in Kitgum wil hier twintig vrouwen laten opleiden, die naderhand hun kennis kunnen delen met de andere vrouwen die deelnemen aan het project. Ook is het de bedoeling in het tweede jaar docenten in te huren om wekelijks landbouwlessen te geven. Op deze manier vergroten lokale vrouwen en vluchtelingen samen de voedselproductie in hun gemeenschap en verdienen zij een eigen inkomen. 

Doneer nu aan dit project