Een nieuw gemeenschapscentrum in Kiriita, Kenia

Oude tradities leven sterk op het platteland van Kenia. In het dorp Kiriita wordt een gemeenschapshuis gebouwd, een centrale ontmoetingsplek waar cursussen gegeven worden op het gebied van emancipatie, gezondheidszorg en moderne landbouw.
Wat willen we bijdragen? € 150
Land
Kenia
Doelgroep
Vrouwen en mannen
Thema
Welzijn
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 150
Land
Kenia
Doelgroep
Vrouwen en mannen
Thema
Welzijn
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

Het dorp Kiriita ligt in een arm en nauwelijks ontwikkeld gebied in het noorden van Kenia. De dichtstbijzijnde stad Kitale ligt op drie kwartier rijden, maar de wegen er naartoe zijn soms onbegaanbaar. De mensen in het dorp leven nog altijd volgens oude tradities, wat betekent dat vrouwen als ondergeschikt worden beschouwd. Ze mogen niet meebeslissen over gezins- of dorpsaangelegenheden. Meisjes worden op jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Vrouwen zorgen voor het gezin, halen water, oogsten gewassen en verzamelen brandhout om te koken.

Wat willen we bereiken?

Eeuwenoude tradities verander je niet in een paar jaar, dat vereist tijd en doorzettingsvermogen. De stichting Vrienden van Joseph werkt aan het verbeteren van de sociaaleconomische situatie van de gemeenschap in Kiriita. Daarbij staat de emancipatie van vrouwen en mannen centraal. De stichting heeft het initiatief genomen voor het bouwen van een gemeenschapshuis. Een dorp in de buurt heeft al zo’n gemeenschappelijke ontmoetingsplek. Die blijkt een positief effect te hebben op de ontwikkeling en emancipatie van het dorp.

Hoe doen we dat?

De dorpsbewoners bouwen zelf mee aan de ontmoetingsplaats en zullen ook zorgen voor het onderhoud. In het gemeenschapshuis worden cursussen gegeven, onder meer om de positie van vrouwen te verbeteren en om de kennis op gebied van gezondheidszorg en landbouw te vergroten. Met deze kennis kunnen ze de gevolgen van klimaatverandering beter het hoofd bieden. Het gemeenschapshuis kan worden verhuurd voor bruiloften en bijeenkomsten. Met de opbrengst wordt een deel van het onderhoud bekostigd. Vrouwen worden nadrukkelijk betrokken bij het beheer en de verhuur van het gebouw en ze zijn verantwoordelijk zijn voor de catering.

Parochie H. Jacobus de Meerdere in Tuitjenhorn voert campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 650. Hiervan wordt € 500 bijeengebracht door de parochie. Vastenactie legt daar € 150 bij.

doneer nu