Geef ons boeken, geen echtgenoten

In Zimbabwe komt het uithuwelijken van jonge meisjes veel voor, vooral bij arme gezinnen. Vastenactie steunt een zeepproject, waarmee tienermeisjes en jonge vrouwen zelf een inkomen verdienen en ook hun schoolopleiding afmaken. Dat blijkt te werken.
Wat willen we bijdragen?
€ 22.143
Land
Zimbabwe
Doelgroep
Jonge meisjes
Thema
Welzijn
Werk en inkomen
1 maart 2023 t/m 31 maart 2024
Doneer nu
Wat willen we bijdragen?
€ 22.143
Land
Zimbabwe
Doelgroep
Jonge meisjes
Thema
Welzijn
Werk en inkomen
1 maart 2023 t/m 31 maart 2024

Wat is er aan de hand?

Zimbabwe verkeert al zo’n dertig jaar in een politieke en economische crisis. Minder dan tien procent van de bevolking heeft een betaalde baan. Zeven op de tien mensen wonen op het platteland, waar culturele tradities diep zijn geworteld. Zoals het uithuwelijken van meisjes in ruil voor een bruidsschat. Uit armoede zien veel ouders zich gedwongen hun dochters, vaak op zeer jonge leeftijd, uit te huwelijken aan oudere, rijkere mannen. Dat gaat ten koste van de sociale ontwikkeling, opleiding en gezondheid van deze meisjes. Hun rechten, wensen en belangen tellen niet mee. Volgens Unicef trouwt een op de drie meisjes voor haar achttiende jaar. Een op de vijf zwangerschappen komt voort uit een kind huwelijk.

Wat willen we bereiken?

Het Women Advocacy Project (WAP) heeft als belangrijkste doel het aantal kindhuwelijken te verminderen en liefst af te schaffen. Om dat te bereiken is het nodig armoede te bestrijden. In de praktijk blijkt namelijk dat minder armoede leidt tot minder kindhuwelijken. Hun programma met de slogan ‘Geef ons boeken, geen echtgenoten’ stelt meisjes en jonge vrouwen in staat zelf een inkomen te verdienen en hun schoolopleiding af te maken.

Hoe doen we dat?

Clean Girl Soap is een programma om kindhuwelijken te voorkomen via het produceren en verkopen van vloeibare zeep. Met steun van Vastenactie kan het programma worden uitgebreid. Een groep van honderd tienermeisjes en jonge vrouwen uit kwetsbare wijken in Harare krijgen een training om te leren hoe ze deze zeep kunnen promoten. Ze krijgen flessen zeep om te verkopen aan winkels en huishoudens in hun eigen buurt. Van de opbrengst mogen ze 70% zelf houden. De overige 30% wordt gebruikt om producenten en transportkosten te betalen. Een deel gaat in een scholingsfonds voor meisjes die voortijdig van school zijn gegaan. Voorwaarde voor deelname aan het programma is dat de meisjes hun middelbare schoolopleiding afmaken. Dit project is vier jaar geleden gestart en tot nog toe is geen van de deelneemsters uitgehuwelijkt of te jong getrouwd.

steun dit project