Hygiënische middelen voor Nakivale, Oeganda

In het vluchtelingenkamp Nakivale in Oeganda kunnen meisjes vaak niet naar school als ze ongesteld zijn, wegens gebrek aan sanitaire voorzieningen en maandverband. Dit project voor het produceren van wasbaar maandverband en zeep biedt uitkomst.
Wat willen we bijdragen? € 7.500
Land
Oeganda
Doelgroep
Meisjes en vrouwen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 7.500
Land
Oeganda
Doelgroep
Meisjes en vrouwen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

In het zuiden van Oeganda ligt Nakivale, een van de grootste en oudste vluchtelingenkampen ter wereld. De meeste bewoners zijn kinderen, jongeren en jongvolwassenen. Hun mogelijkheden om zich te ontwikkelen en onderwijs te volgen zijn beperkt. Voor meisjes en jonge vrouwen vormt de hygiëne rond de maandelijkse menstruatie een extra probleem. Door gebrek aan maandverband en sanitaire voorzieningen worden ze beperkt in hun activiteiten. Veel meisjes kunnen dan niet naar school.

Wat willen we bereiken?

Meisjes en jonge vrouwen mogen door hun menstruatie niet worden beperkt in hun ontwikkeling en welzijn. Daarom zet de lokale organisatie NSA een project op voor het produceren van wasbaar maandverband en zeep. Het verband kan steeds opnieuw worden gewassen en hergebruikt, waardoor het goedkoper en duurzamer is dan wegwerpproducten. Dat maakt het leven van jonge vrouwen niet alleen makkelijker, het project levert ook werkgelegenheid en inkomen op. 

Hoe doen we dat?

Op de lokale markt wordt textiel ingekocht en jongeren krijgen een training in het maken van wasbaar maandverband. Voor de productie van zeep wordt een loods gebouwd en tien mensen krijgen een opleiding tot zeepmaker. Het maandverband en de zeep worden voor een betaalbare prijs verkocht binnen het kamp. Daarnaast zal campagne gevoerd worden om de producten ook daarbuiten te promoten. De opbrengst komt ten goede aan de mensen in Nakivale.

H. Catharinaparochie Oosterhout voert campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 23.000. Hiervan wordt € 15.500 bijeengebracht door de parochie. Vastenactie legt daar € 7.500 bij.

doneer nu