Nieuw licht voor oog- en staarpatiënten op West-Timor

Op West-Timor is doktersbezoek voor veel mensen te duur. Hierdoor krijgen ze bijvoorbeeld geen behandeling bij oogziekten, waardoor mensen onnodig blind worden. Vastenactie steunt het project Nieuw Licht, dat betere oogzorg mogelijk maakt.
Wat willen we bijdragen? € 5.000
Land
Indonesië
Doelgroep
Oogpatiënten op West-Timor
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 5.000
Land
Indonesië
Doelgroep
Oogpatiënten op West-Timor
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

De armoede op het Indonesische eiland West-Timor is mede ontstaan door de jarenlange bloedige strijd van de regering met Oost-Timor, dat in 2000 zelfstandig werd. Een van de problemen op het eiland is de gebrekkige gezondheidszorg. Hoewel Indonesië sinds kort een ziektekostenverzekering kent, kunnen veel mensen op West-Timor deze niet betalen. Veel van hun gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door slechte hygiënische omstandigheden, gevaarlijke werksituaties op het veld. Mensen koken op houtvuren in huis, wat erg brandgevaarlijk is. Wegens geldgebrek gaan inwoners niet of te laat naar de dokter. Hierdoor worden bijvoorbeeld oogziekten niet behandeld, waardoor mensen uiteindelijk onnodig blind worden.

Wat willen we bereiken?

De stichting Harapan heeft in Indonesië enkele revalidatiecentra opgezet, die worden gerund door de Indonesische zusters Franciscanessen. In het centrum Hidup Baru (Nieuw Leven in het Nederlands) in de plaats Atambua worden onder meer kinderen met brandwonden en gehandicapten opgevangen en behandeld. Een aantal jaren geleden startten de zusters hier het project Nieuw Licht, dat zich richt op het voorkomen en behandelen van oogziektes, zoals staar, glaucoom en rode ogen.

Hoe doen we dat?

De zusters bezoeken bewoners in de dorpen en geven voorlichting over hygiëne en de gezondheidsrisico’s van het verbranden van afval en chemicaliën. De vervuilde rook veroorzaakt bij veel mensen oogirritaties, zoals rode ogen. Dankzij steun van Vastenactie kunnen de zusters nog meer mensen met oogproblemen helpen, met een staaroperatie, andere behandelingen, medicijnen en oogdruppels. Oogirritaties kunnen bijvoorbeeld eenvoudig worden genezen met oogdruppels. In 2024 verwachten de zusters dat ze 30 tot 50 oogpatiënten kunnen helpen.

Parochie Sint Odulphus van Brabant (Best, Oirschot, De Beerzen en Spoordonk) en parochie Parochie Samen Willibrordus (Duizel, Eersel, Knegsel, Steensel, Vessem en Wintelre) voeren campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 15.000. Hiervan wordt € 10.000 bijeengebracht door de parochies. Vastenactie legt daar € 5.000 bij.

doneer nu