Steun voor ondervoede kinderen Stichting Shirati Tanzania

Het water van het Victoriameer is besmet met een worm die een levensbedreigende leverinfectie veroorzaakt. Een medicijn moet ervoor zorgen dat vissers en hun gezinnen niet meer ziek worden.
Wat willen we bijdragen? € 8.750
Land
Tanzania
Doelgroep
Vissers en hun gezinnen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 8.750
Land
Tanzania
Doelgroep
Vissers en hun gezinnen
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

Aan het Victoriameer in Tanzania ligt de afgelegen Mara regio. Visserij is de belangrijkste economische activiteit rond het meer. Jongens beginnen meestal rond hun vijftiende jaar met vissen. Het water is echter besmet met een ziekmakende parasiet, de schistosoma (bilharzia). Dat zijn in het bloed levende wormen, die een levensbedreigende leverinfectie veroorzaken. Vissers, vrouwen die in het water wassen en kinderen worden er ziek van. In het Shirati ziekenhuis worden patiënten behandeld, die vaak al rond hun 35e levensjaar overlijden aan leverfalen.

Wat willen we bereiken?

Met dit project willen we bereiken dat een gezonde generatie vissers opgroeit, zonder leverschade en met een betere levensverwachting. Daarom willen we leverinfectie voorkomen en behandelen en de lokale bevolking voorlichting geven. Veel kinderen in het gebied zijn ondervoed, wat ze extra kwetsbaar maakt voor infectieziekten. Daarom richt dit project zich ook op het voorkomen van ondervoeding bij kinderen. Gezonde voeding voorkomt niet alleen dat kinderen ziek worden, het beschermt ze ook tegen groei- en ontwikkelingsachterstand. In hun latere leven lopen ze dan minder risico op het ontwikkelen van bijvoorbeeld suikerziekte, hoge bloeddruk en overgewicht.

Hoe doen we dat?

Lokale bewoners met een hoog risico op leverinfectie (schistosomiasis) krijgen komend jaar praziquantel, een medicijn dat de wormen doodt. Je mag de pillen niet innemen op een lege maag, daarom zorgt de overheid voor bijvoeding. Die is echter niet altijd voorradig. Daarom wordt, als onderdeel van dit project, bijvoeding gemaakt van pinda’s, soja, suiker, olie, vitaminen en mineralen. Deze bijvoeding is ook geschikt voor het behandelen van ondervoeding.

De volgende parochies voeren campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen: H. Barbara kerk in Nieuwegein, H. Bavo kerk in Harmelen, Emmaus kerk in Nieuwegein, H. Jacobus kerk voor Cabauw, Lopik en Polsbroek, Geboorte H. Johannes de Doper kerk voor Montfoort en Linschoten, H. Nicolaas basiliek in IJsselstein, H. Nicolaas kerk in Nieuwegein en H. Victor kerk in Benschop. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 26.340. Hiervan wordt € 17.560 bijeengebracht door de parochies. Vastenactie legt daar € 8.750 bij.

doneer nu