Verbetering St Matia Mulumba Ziekenhuis, Buswale, Oeganda

In het afgelegen Buswale zijn de 16.000 inwoners voor medische zorg afhankelijk van een lokale verpleegpost. Het gebouw lekt en is sterk verouderd. Renovatie en het aanleggen van elektriciteit zullen de zorg flink verbeteren.
Wat willen we bijdragen? € 5.100
Land
Oeganda
Doelgroep
Lokale bevolking
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025
Doneer nu
Wat willen we bijdragen? € 5.100
Land
Oeganda
Doelgroep
Lokale bevolking
Thema
Gezondheidszorg
1 februari 2024 t/m 30 juni 2025

Wat is er aan de hand?

Buswale is een afgelegen parochie in de uitgestrekte bush van Oeganda. Het gebied is moeilijk bereikbaar. Er wonen zo’n 16.000 mensen, die leven van landbouw en visserij. In droge periodes verdienen ze weinig tot niets. Voor medische zorg zijn de inwoners aangewezen op de verpleegpost St Matia Mulumba. Het ziekenhuis in de dichtstbijzijnde stad Jinja ligt op twee uur rijden en de meeste mensen hebben geen auto. Het gebouw van de verpleegpost is oud en slecht onderhouden. Het dak lekt en er is geen elektriciteit. Als het donker is, worden ingrepen uitgevoerd met een zaklamp. De verpleegpost voert ook vaccinatieprogramma’s uit. Het is noodzakelijk dat de vaccins bewaard worden in een werkende koelkast. 

Wat willen we bereiken?

De lokale katholieke ontwikkelingsorganisatie Bucapido zet zich in voor een betere toekomst voor de inwoners van Buswale. Bijvoorbeeld met projecten die de kwaliteit van onderwijs verbeteren en de voedsel- en veeteeltproductie vergroten. De stichting besteedt aandacht aan ziektepreventie en geeft voorlichting over gezinsplanning en persoonlijke hygiëne. Met steun van Vastenactie wil Bucapido in 2024 de medische zorg verbeteren.

Hoe doen we dat?

Het gebouw van de verpleegpost wordt gerenoveerd. De muren worden van binnen en buiten gestuukt en geschilderd. Het dak wordt gerepareerd en de ruimtes worden heringericht. Ook wordt het gebouw aangesloten op het openbare elektriciteitsnetwerk. De betere werkomgeving maakt het makkelijker om deskundig personeel op deze afgelegen plek te behouden. Patiënten voelen zich er veilig en zullen minder snel op eigen houtje (ongeschikte) medicijnen gebruiken.

Parochies De Waterkant voeren campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 22.100. Hiervan wordt € 17.000 bijeengebracht door de parochies. Vastenactie legt daar € 5.100 bij.

doneer nu