Continent
Afrika
Land
Zambia
Doelgroep
Leraren
Thema
Onderwijs
1 februari 2023 t/m 30 juni 2024
Wat willen we bijdragen?
€ 6.000

Wat is er aan de hand?

Het Chikowa Youth Development Center (CYDC) is een particuliere technische school, midden in de bush van Zambia. De school biedt kwalitatief hoogstaande opleidingen op het gebied van landbouw, bouw, autotechniek en een koksopleiding. De studenten komen veelal uit de regio en zijn afkomstig uit gezinnen met een laag inkomen. In 2022 werd gestart met de koksopleiding. De school slaagde erin John Banda aan te trekken, een succesvolle chefkok uit de hoofdstad Lusaka. Dankzij hem werkt de school nu samen met een luxe lodge in het nabijgelegen nationale park waar Banda chefkok was. Daar kunnen studenten nu ook stage lopen en waardevolle ervaring opdoen.

Wat willen we bereiken?

De school ligt zo afgelegen, dat docenten er alleen willen werken als de huisvesting is geregeld. Om goede docenten aan te trekken en te behouden biedt de school hen daarom woonruimte op de campus. Het huis waar chef John Banda nu woont is binnenkort niet langer beschikbaar en ook de docent landbouw heeft een eigen huis nodig. Om te voorkomen dat zij vertrekken  wil de school twee nieuwe woningen neerzetten.

Hoe doen we dat?

Al tien jaar werken vrijwilligers van de ngo Fidesco bij het CYDC, onder meer als leraar of projectleider. Met financiële steun van Fidesco en Vastenactie worden op de campus van CYDC straks twee huizen gebouwd. De werkkrachten komen uit de omgeving en zij gebruiken zoveel mogelijk lokale materialen. De stenen worden bijvoorbeeld op locatie gemaakt door arbeiders en leerlingen van de metselopleiding. 

Parochies Sint Maarten Zeist, H.H. Paulus en Ludger Groenlo, De Goede Herder Tilburg, St. Lucas Leusden, Sint Franciscus Apeldoorn, Maria Laetitia Doetinchem, St. Petrus en Paulus Leiden, St. Maarten Bollenstreek Zuid, St. Jozefkerk Amsterdam, Joannes de Doper in Haarlemmermeer en Gemeenschap Emmanuel in Voorhout voeren campagne voor dit project om het benodigde projectgeld in te zamelen. Het is voor andere parochies daarom niet meer mogelijk hierbij aan te sluiten.

Dit project is door Vastenactie goedgekeurd voor een totaalbedrag van € 26.000. Hiervan wordt € 20.000 bijeengebracht door de parochie. Vastenactie legt daar € 6.000 bij.

DONEER NU