Continent
Midden- en Zuid-Amerika
Land
Brazilië
Doelgroep
Jongeren
Thema
Onderwijs
1 augustus 2021 t/m 31 juli 2022
Bijdrage
€ 42.000

Wat is er aan de hand?    

Fortaleza is een grote stad in het noordoosten van Brazilië. Het ligt aan de Atlantische oceaan en bij toeristen staat het bekend om zon, zee en mooie stranden. Maar meer dan de helft van de bevolking van de stad leeft in armoede en de meeste jongeren hebben daardoor nauwelijks mogelijkheden om een goede toekomst op te bouwen: ze hebben geen geld om een opleiding te volgen en er is nauwelijks werk te vinden. Daardoor zwichten veel jongeren voor de gemakkelijke verleidingen van de straat en de criminele bendes.

Wat willen we bereiken?  

De stichting ARCA werkt al jaren met sportprogramma’s in de sloppenwijken van Fortaleza.
Ze hebben een speciale methode ontwikkeld waarmee ze jongeren opleiden tot sportleider. De jongeren die zo’n traject volgen, leren spelenderwijs sociale vaardigheden, zijn weerbaarder, kunnen goede keuzes voor zichzelf maken en hebben vaardigheden ontwikkeld die ze voorbereiden op een verdere studie of werk. Met dit project worden 40 jongeren (24 meisjes en 16 jongens) tussen 15 en 24 jaar opgeleid tot sportleider. Zij gaan vervolgens met wat ze geleerd hebben aan de slag met kinderen uit hun eigen gemeenschappen, onder andere door straatspeeldagen en sportkampen te organiseren voor kansarme kinderen. 

Hoe doen we dat?

Het project bestaat uit een aantal opleidingsmodules. De jongeren leren hoe ze veilige en leuke sportlessen en spelactiviteiten kunnen opzetten. Ze volgen ook trainingssessies waar ze aan hun persoonlijke ontwikkeling werken. Zo leren ze verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, leidinggeven en andere ‘zachte’ vaardigheden zoals reflecteren op hun eigen gedrag. Ze maken een persoonlijk ontwikkelingsplan en werken aan hun vaardigheden. Verder volgen ze workshops om zich voor te bereiden op het vinden van werk. Daarin leren ze onder andere een CV op te stellen, te netwerken en zich voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Tot slot is er een stageperiode waarin ze zo’n kleine honderd straatevenementen organiseren in hun gemeenschappen. Daarin kunnen ze het geleerde in de praktijk brengen. 

Hoe kunt u helpen? 

  • € 15    : een voetbal
  • € 20    : een set spelmaterialen met kegels, hoepels en springtouwen
  • € 30    : twee sets sportkleding
  • € 45    : deelname van één kind aan de sportweek
  • € 90    : speldag voor 40 kinderen
  • € 115  : opleiding tot sportleider (per maand)

Doe ook mee! Steun dit project