Continent
Wereldwijd
Land
Oekraïne
Slowakije
Hongarije
Polen
Doelgroep
Vluchtelingen
Thema
Noodhulp
1 maart 2022 t/m 1 maart 2023
Bijdrage
€ 100.000

Oorlog in Europa. Gebombardeerde steden. Tanks in de straten. Mensen die schuilen in metrostations. En miljoenen vluchtelingen op zoek naar veiligheid. Het leek onvoorstelbaar; het is toch gebeurd.

Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen voor de Russische agressie. Veel van hen zijn in shock; hebben in alle haast alleen het hoogst noodzakelijke mee kunnen nemen en hebben nog nauwelijks tijd gehad om de verschrikkingen te verwerken.

Opvang vluchtelingen

De Nederlandse katholieke gemeenschap heeft haar steun toegezegd aan de mensen uit Oekraïne. We helpen met de opvang van de enorme stroom vluchtelingen in Oekraïne én in de landen eromheen.

Wat is er nodig?

Er is op diverse plaatsen opvang ingericht waar de vluchtelingen terecht kunnen. Hulporganisaties zorgen daar voor schoon water en voedsel en voor zaken als warme kleding, dekens, babykleertjes, medicijnen en sanitaire producten als luiers, maandverband en zeep. Maar dat niet alleen: sommige mensen hebben hulp nodig om door te reizen naar familie in het buitenland, anderen zijn in allerhaast gevlucht en beschikken niet over de juiste documenten om verder te reizen. En wie geen familie heeft in een van de buurlanden, die heeft behoefte aan een veilige, warme opvangplaats.

Onze partners in Oekraïne hebben zich de afgelopen maanden veelal vrijwillig ingezet voor hun landgenoten. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. We maakten een indrukwekkend overzicht van de hulp die ze konden bieden.

Loading the form...