Continent
Afrika
Land
Nigeria
Doelgroep
Jongeren
Thema
Gezondheidszorg
1 december 2019 t/m 30 november 2020
Bijdrage
€ 40.000

Wat is er aan de hand?

Tussen 2000 en 2015 overleed in Nigeria een groeiend aantal jongeren aan de gevolgen van hiv-besmetting. Het is de enige leeftijdsgroep in Nigeria waarbij het aantal sterfgevallen toeneemt. Dat is extra zorgelijk omdat het aantal jongeren in Afrika tegen 2050 zal zijn verdubbeld. Jongeren vormen een dus risicogroep. Het begint al bij moeders die hun hiv-besmetting overdragen op hun kinderen. Ook tijdens de pubertijd, wanneer jongeren seksueel actief worden, raken ze besmet. Minder dan dertig procent van de jongeren tussen 15 en 24 jaar weten hoe ze seksuele overdracht van hiv kunnen voorkomen. Veel kinderen in Nigeria, vooral meisjes, zorgen voor ouders die leven met hiv. Daardoor verzuimen ze vaker van school en missen ze lessen over hiv-preventie.  
Met steun van Vastenactie kregen vorig jaar ruim 5.000 jongeren in de regio Osun voorlichting over hiv/aids. Ook werden ze getest. Degenen die hiv-positief waren kregen begeleiding bij het nemen hiv-remmers. Die moeten ze dagelijks blijven gebruiken om te voorkomen dat ze aids krijgen. Therapietrouw bij jongeren is echter een probleem. De meesten stoppen na verloop van tijd met hun medicatie, bijvoorbeeld als ze (geld)problemen hebben. 

Wat willen we bereiken?

Dit jaar willen we hiv-besmetting van moeder op kind tegengaan en de therapietrouw bij jongeren tot 35 jaar bevorderen. Het  Justice Development and Peace Makers Centre (JDPMC) in Osogbo – hoofdstad van de staat Osun – voert het project uit. Deze lokale katholieke ontwikkelingsorganisatie werkt al jaren aan voorlichting en preventie van hiv/aids. 

Hoe doen we dat?

Driehonderd traditionele vroedvrouwen leren hoe ze hiv-besmetting van moeder op kind kunnen voorkomen. Het project gaat twintig jongeren die met hiv-remmers zijn gestopt opsporen en maandelijks volgen, om te zorgen dat ze hun medicijnen blijven nemen. Het projectteam zet een anti-discriminatie programma op om stigmatisering van jongeren met hiv te bestrijden en twintig jongeren krijgen rechtsbijstand. Ook krijgen dertig jongeren met hiv, veelal meisjes, een training om te leren voor zichzelf te zorgen en zo te voorkomen dat ze in de prostitutie terechtkomen. 

Steun dit project