Continent
Azië
Land
Georgië
Doelgroep
Ouders van kwetsbare gezinnen
Thema
Welzijn
1 september 2020 t/m 30 augustus 2021
Bijdrage
€ 28.600

Wat is er aan de hand?

De economische situatie in Georgië is zorgelijk, veel mensen hebben moeite om rond te komen. Vanwege de hoge werkloosheid leven de meeste mensen van eigen bedrijfjes, ze doen losse klussen of moeten zelfs bedelen. De dagelijkse stress om inkomen leidt tot gezondheidsproblemen en velen zoeken een uitweg in alcohol en drugs. In dergelijke omstandigheden is het voor ouders moeilijk om goed voor hun kinderen te zorgen. Veel kinderen worden blootgesteld aan verwaarlozing, geweld, misbruik en kinderhandel. Hun ouders hebben nauwelijks kennis van opvoeden en kunnen niet omgaan met de gedragsproblemen en negatieve emoties van hun kinderen. 

Wat willen we bereiken?

Caritas Georgië biedt al bijna 25 jaar kinderopvang, onder andere aan kinderen uit arme en sociaal kwetsbare gezinnen. Vastenactie steunt een programma dat ouders in staat stelt beter voor hun kinderen te zorgen. Het doel is zowel de relatie te verbeteren tussen ouders en kinderen en ouders te helpen hun sociaaleconomische situatie te verbeteren. 

Hoe doen we dat?

Gedurende tien maanden krijgen zestig ouders intensieve begeleiding. Ze leren wat er komt kijken bij het opvoeden van hun kinderen en hoe ze hun sociale problemen kunnen aanpakken en oplossen. Ook leren ze een vak waarmee ze een inkomen kunnen verdienen. 
Twee keer per maand hebben de ouders een individueel adviesgesprek met een psycholoog en twee keer per maand doen ze mee aan groepsgesprekken met andere ouders. De medewerkers die de ouders begeleiden krijgen hiervoor een gespecialiseerde training. Ook wordt een openbaar event georganiseerd om aandacht te vragen voor de problemen van kwetsbare gezinnen en de beschikbaarheid van maatschappelijke dienstverlening. De ouders krijgen vier trainingen over zorg en opvoeding en er worden dertig activiteiten georganiseerd waarbij ouders en kinderen samen optrekken. Elk gezin krijgt begeleiding van een maatschappelijk werker, die samen met de ouders zoekt naar oplossingen voor hun sociale problemen. 
Tenslotte krijgen vijftig ouders een vakopleiding van vijf maanden op het gebied van kleding maken, koken of haarverzorging. 

Doneer nu aan dit project