Continent
Afrika
Land
Niger
Doelgroep
Moeders en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
25 februari 2019 t/m 31 oktober 2020
Bijdrage
€ 50.000

De dorpen Tambole en Dogona in Niger zijn ver verwijderd van het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum, waardoor veel mensen geen toegang hebben tot medische zorg. Ziekte legt grote economische druk op families en houdt daarmee armoede in stand. Daarom wil onze samenwerkingspartner CADEV Niamey (caritasorganisatie in Niger) de bereikbaarheid van medische zorg verbeteren. 

Wat is er aan de hand?

Niger ligt in de Sahel regio en behoort tot de minst ontwikkelde landen ter wereld. De bevolking heeft te lijden onder een voedselcrisis, terugkerende hongersnoden. Sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs ontbreken vaak. De politieke instabiliteit van de buurlanden, migratie en klimaatverandering vormen grote bedreigingen. Als gevolg van ondervoeding en ziekte is de kindersterfte de hoogste ter wereld. De gezondheidszorg is kwetsbaar en slecht toegankelijk. Dat geldt ook voor de inwoners van Tambole en Dogona. Zij moeten respectievelijk 35 en 50 kilometer reizen naar het dichtstbijzijnde gezondheidscentrum in Boni. Slechts 1 op de 5 zwangere vrouwen krijgt regelmatig zorg voor en na de bevalling. Ziekte in een gezin betekent: ver reizen voor zorg en medicijnen. Dat kost veel tijd, waarin geen geld verdiend kan worden. De kosten van gezondheidszorg dwingen mensen vaak om schulden te maken. Zo houdt ziekte de armoede in stand.

Wat willen we bereiken?

Gezondheidszorg en medicijnen moeten toegankelijk en betaalbaar worden voor de inwoners van Boni, Tambole en Dogona. We willen de zorg rond zwangerschap en bevalling verbeteren om sterfte van moeder en kind te verminderen. Ook willen we meer doen aan ziektepreventie, bijvoorbeeld om de uitbraak van besmettelijke ziektes te voorkomen. 

Hoe doen we dat?

CADEV wil essentiële medicijnen gratis beschikbaar stellen. Vastenactie draagt hieraan bij. In Tambole en Dogona worden bevallingskamers ingericht met speciale bedden, instrumentarium en voorlichtingsmateriaal over gezondheid van moeder en kind. De zorgverleners krijgen de beschikking over de noodzakelijke apparatuur en ze krijgen managementondersteuning. Bij ziektepreventie speelt de gemeenschap een belangrijke rol. Daarom zet CADEV lokale gezondheidswerkers in die dicht bij de mensen staan. Zij gaan op huisbezoek en organiseren groepsgesprekken. Met deze en andere middelen werken zij aan bewustwording en gedragsverandering. Ook adviseren ze over gezonde voeding, ze signaleren ziektes en zorgen dat daar actie op wordt genomen. 

Doneer nu aan dit project