Continent
Afrika
Land
Congo-Kinshasa
Doelgroep
Mensen met een beperking
Thema
Gezondheidszorg
1 januari t/m 31 december 2021
Bijdrage
€ 24.000

Wat is er aan de hand?

In de Democratische Republiek Congo kunnen mensen met een beperking vaak niet voor zichzelf zorgen en ze worden vaak gestigmatiseerd. Bij gebrek aan medisch inzicht schrijven mensen deze beperkingen vaak toe aan boze geesten of mensen met een beperking worden verdacht van hekserij. In de stad Kisangani richtte pater Martin Konings S.C.J. (1930 - 2017) Centre Simama op, waar kinderen en volwassenen met een handicap worden opgevangen en behandeld. Simama is Swahili voor ‘sta op’. Medewerkers van het centrum bezoeken en begeleiden ook families van kinderen met een beperking in afgelegen gebieden. Het centrum is sinds 1985 uitgegroeid tot een complex met zo’n honderd medewerkers en een groot aantal (deels gehandicapte) vrijwilligers.

Wat willen we bereiken?

Het Centre Simama is voor een groot deel afhankelijk van fondsen, donaties en particuliere bijdragen. De bedoeling is dat het centrum steeds meer in de eigen kosten gaat voorzien door eigen inkomsten te genereren. Dat kan door de faciliteiten verder te verbeteren en uit te breiden. Betere faciliteiten trekken meer betalende patiënten uit de stad aan. Er kunnen dan ook betaalde diensten worden verleend aan andere zorginstellingen.

Hoe doen we dat? 

Om de afdeling fysiotherapie te kunnen professionaliseren wordt de apparatuur in de praktijkruimte van de fysiotherapeuten vernieuwd. Daarnaast is het de bedoeling een speciale afdeling op te zetten voor baby's en kinderen met een beperking. Verder worden er fysiotherapeuten en assistenten getraind om deze nieuwe afdeling voor baby's en kinderen te kunnen bemannen en om de uitbreiding van de afdeling fysiotherapie op te kunnen vangen. Tot slot zal er promotie gemaakt worden om de nieuwe, onbekende vorm van behandeling te introduceren. Zo zullen er informatieve bijeenkomsten worden georganiseerd en bezoeken gebracht aan de bestaande instellingen om zo de bekendheid en acceptatie te vergroten. 

Doneer nu aan dit project