Continent
Afrika
Land
Ghana
Doelgroep
Jonge vrouwen
Thema
Onderwijs
Werk en inkomen
1 maart 2021 t/m 28 februari 2022
Bijdrage
€ 18.635

Wat is er aan de hand?

In de savannen van noordoost Ghana leeft het grootste deel van de bevolking van landbouw en veeteelt. Droogte en werkloosheid veroorzaken grote armoede. Covid-19 heeft deze situatie nog verergerd. Het gebied is weinig ontwikkeld en de mensen leven er veelal volgens oude culturele tradities. Mede hierdoor hebben jonge vrouwen en meisjes vaak te maken met misbruik, geweld en discriminatie. Hoewel vrouwenrechten zijn vastgelegd in de Ghanese grondwet, hebben de inwoners van deze regio daar niet of nauwelijks weet van. Vrouwen worden structureel achtergesteld. Vaak denken ze zelf dat dit zo hoort, omdat het nu eenmaal de traditie is. 

Wat willen we bereiken?

Our Lady of Mercy Community Services (OLMCS) komt op voor achtergestelde gemeenschappen, vrouwen, jongeren en kinderen. Deze katholieke organisatie bestrijdt armoede via ontwikkelingsprojecten. Het doel van dit project is om de positie van jonge meisjes en vrouwen (17-45 jaar) te verbeteren, door hen te helpen economisch zelfstandig te worden. Hierdoor krijgen ze meer zelfvertrouwen en zal geweld tegen vrouwen afnemen. Het gaat onder meer om jonge vrouwen die voortijdig school hebben verlaten of worden geëxploiteerd als sekswerker. Sommigen zijn slachtoffer van gedwongen uithuwelijking. 

Hoe doen we dat?

OLMCS heeft een eigen radioprogramma. Daarin roept ze jonge vrouwen op om zich aan te melden. De meest kwetsbaren worden geselecteerd. Tachtig  jonge vrouwen tussen 17 en 30 jaar krijgen een vakopleiding: ze leren kleding naaien, weven, batikken, zeep en wasmiddelen of kralen maken. Ook leren ze omgaan met computers en krijgen ze trainingen op het gebied van internet, milieu en vrouwenrechten. Na afloop ontvangen de vrouwen een startpakket met gereedschappen en materialen om een eigen bedrijfje op te zetten.
Zo’n tweehonderd jonge vrouwen tussen 25 en 45, die al eerder een van deze opleidingen volgden, krijgen een training in ondernemerschap en marketing. Dat helpt ze hun bedrijfjes te versterken. De vrouwen betalen een eigen bijdrage van vijf euro.
Alle deelnemers krijgen een basistraining financiën en ondernemerschap.
In de afgelopen vijf jaar heeft OLMCS al bijna vijfhonderd vrouwen en meisjes op deze manier geholpen. Ze leerden een vak en kregen hulp bij het opstarten van een bedrijfje en verdienen nu hun eigen inkomen. De organisatie blijft de vrouwen volgen om duurzaam succes te waarborgen.
 

doneer nu aan dit project