Continent
Afrika
Land
Somalië
Doelgroep
Moeders en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 maart 2021 t/m 28 januari 2022
Bijdrage
€ 40.850

Wat is er aan de hand?

Somalië is aan het herstellen van twintig jaar burgeroorlog en een recente hongersnood. Droogte, overstromingen, gebrek aan voedsel en conflicten ontwrichten de economie. Bijna een derde van de inwoners kan niet voorzien in hun levensonderhoud en is afhankelijk van humanitaire hulp. Werkloosheid, droogte en bestaansonzekerheid hebben ertoe geleid dat ruim een miljoen mensen ontheemd is geraakt in eigen land. De kwaliteit en bereikbaarheid van de gezondheids- en geboortezorg zijn in het hele land ronduit slecht. De meeste zwangere vrouwen maken gebruik van traditionele vroedvrouwen. Dit leidt, samen met de gebrekkige voorzieningen, tot een extreem hoog sterftecijfer van moeders en pasgeboren baby’s.

Wat willen we bereiken?

In 2020 is er in de stad Burdhubo, in het zuiden van Somalië, een gezondheidscentrum opgezet dat aanstaande moeders professionele geboortezorg en begeleiding biedt. Het blijkt moeilijk om de aanstaande moeders met deze zorg te bereiken. Ze zijn nauwelijks op de hoogte van de mogelijkheden en culturele tradities belemmeren het gebruik van deze zorg. Het project is er op gericht het belang van deze geboortezorg duidelijk te maken, het vertrouwen erin te laten toenemen en te organiseren dat het een herkenbare plek krijgt in de bestaande lokale gezondheidszorg.

Hoe doen we dat?

Met dit project willen we in de stad Burdhubo en de omliggende kampen voor ontheemden, professionele geboortezorg en begeleiding bieden aan 720 zwangere vrouwen, 240 jonge moeders en 150 pasgeborenen. De traditionele vroedvrouwen worden hierbij als doorverwijzers ingezet. Verder ontvangen 150 kinderen jonger dan vijf jaar inentingen tegen infectieziektes. 

Bekijk de video