Continent
Afrika
Land
Somalië
Doelgroep
Moeders en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
25 februari 2019 t/m 31 oktober 2020
Bijdrage
€ 60.000

Wat is er aan de hand?

Somalië is aan het herstellen van twintig jaar burgeroorlog en een recente hongersnood. Droogte, overstromingen en gebrek aan voedsel ontwrichten de economie. Bijna een derde van de inwoners kunnen niet voorzien in hun levensonderhoud en zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Werkloosheid, droogte en bestaansonzekerheid hebben ertoe geleid dat ruim een miljoen mensen ontheemd is geraakt in eigen land. Daarnaast keren maandelijks honderden Somalische vluchtelingen terug uit Ethiopië en Jemen. Veel van deze ontheemden verblijven in kampen. De kwaliteit en bereikbaarheid van de gezondheids- en geboortezorg zijn in het hele land ronduit slecht. De meeste zwangere vrouwen maken gebruik van traditionele vroedvrouwen. Dit leidt, samen met de gebrekkige voorzieningen, tot een extreem hoog sterftecijfer van moeders en pasgeboren baby’s. In de kampen is de situatie zo mogelijk nog erger.

Wat willen we bereiken?

Het belangrijkste doel van dit project is het verminderen van de moeder- en babysterfte in de kampen van de ontheemden in de stad Dolow, in het zuiden van Somalië. We willen professionele geboorte zorg- en begeleiding bieden aan 720 zwangere vrouwen, 360 jonge moeders en 360 pasgeborenen.

Hoe doen we dat?

Om levens te redden van moeders en hun pasgeborenen worden professionele vroedvrouwen opgeleid. De verloskundige afdeling in het gezondheidscentrum van Dolow wordt uitgebreid en krijgt de beschikking over medische hulpmiddelen. Het centrum wordt maandelijks gemonitord door het Somalische ministerie van Gezondheid.

Doneer nu aan dit project