Continent
Azië
Land
Vietnam
Doelgroep
Mensen met een handicap
Thema
Gezondheidszorg
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 24.363

Tijdens de Vietnamoorlog is op grote schaal een giftig ontbladeringsmiddel op de bossen gesproeid. Sindsdien worden er relatief veel kinderen met een handicap geboren. De zusters van het Heilig Kruis hebben een centrum voor mensen met een handicap opgezet en werken aan het professionaliseren van de zorg.

Wat is er aan de hand?

Tijdens de Vietnamoorlog zette het Amerikaanse leger op grote schaal een chemisch ontbladeringsmiddel in, als wapen tegen het Noord-Vietnamese leger. Tussen 1962 tot 1971 sproeiden zij meer dan tachtig miljoen liter van dit bestrijdingsmiddel over Vietnamese bossen. Tussen de twee en vijf miljoen Vietnamezen kwamen in aanraking met dit middel. Hierdoor worden nog altijd relatief veel kinderen met een handicap geboren. Het krijgen van een gehandicapt kind is omgeven met veel schaamte. Sommige kinderen met een handicap worden zelfs verborgen gehouden of te vondeling gelegd. In de grote steden is zorg beschikbaar, maar dat is voor de meeste mensen te duur. In de dorpen is er vooral een gebrek aan medische kennis en materialen.  

Wat willen we bereiken?

In april 2017 startten de zusters van het Heilig Kruis een centrum voor gehandicapten in het district Thuong Tin, zo’n 35 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Hanoi. Het Ke Nghe Center of Charity heeft 22 bedden voor vrouwen met geestelijke en/of lichamelijke handicaps. In het centrum werkt een team van zes verpleegkundigen en een arts, allen zusters van de congregatie. Het doel van dit project is de kennis en vaardigheden van het medische team te vergroten en de verpleegkundige en therapeutische zorg voor gehandicapte mensen te verbeteren, bijvoorbeeld door hen meer te laten bewegen. 

Hoe doen we dat?

De zusters willen een mobiele echograaf aanschaffen, om in de omgeving van de kliniek veel voorkomende aandoeningen bij gehandicapten te kunnen diagnosticeren en behandelen. Met zo’n apparaat kunnen zij gehandicapten en zieken thuis onderzoeken. Drie zusters volgen een opleiding om te leren met de echograaf te werken. Ook krijgt het verplegend personeel van het gehandicaptencentrum elk jaar een medische training, waarbij ook zusters uit andere klinieken welkom zijn. Verder worden medische en verpleegkundige artikelen aangeschaft en therapeutische oefenmaterialen die gehandicapten helpen meer te bewegen.

Doneer nu aan dit project