Continent
Afrika
Land
Guinee
Doelgroep
Vrouwen en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 13.000

In de wijk Matoto in Conakry, de hoofdstad van Guinee, biedt het gezondheidscentrum van Fidesco medische zorg en kraamhulp aan de armste mensen. Voorlichting en advies over hygiëne moeten ervoor zorgen dat minder mensen besmet raken met ziektes als hiv/aids en ebola. 

Wat is er aan de hand?

In Guinee, een land in West-Afrika, leven veel mensen onder de armoedegrens. In Matoto, een stadsdeel van de hoofdstad Conakry, richtte Fidesco in 1986 het gezondheidscentrum ‘Saint Gabriel de Matoto’ op om de armste mensen, vooral vrouwen en kinderen, toegang te bieden tot basisgezondheidszorg. In de loop van de jaren breidde het centrum de basiszorg uit met een kraamkliniek. Daarnaast biedt het centrum voorlichting op gebied van hygiëne en voeding, begeleiding van ondervoede kinderen en preventie en behandeling van hiv/aids en ebola. Tijdens de ebola-epidemie in 2013 heeft het centrum op dit gebied belangrijk werk verricht. Uit de wijde omtrek komen mensen naar het centrum voor goede en betaalbare zorg. Patiënten betalen een kleine vergoeding om de kosten van medicatie en lokale medewerkers te dekken. 

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit project is het verbeteren van de hygiëne van de patiënten van het centrum Saint Gabriel de Matoto. Veel mensen lopen besmettelijke ziektes op door een gebrek aan kennis over hygiëne. De ebola-uitbraak is daar een schrijnend voorbeeld van. Voor een betere hygiëne is gedragsverandering nodig en daar gaat een geleidelijk proces van bewustwording aan vooraf. Een betere hygiëne draagt bij aan een betere gezondheid, waardoor mensen in staat zijn een beter bestaan op te bouwen. 

Hoe doen we dat? 

De ruimtes van het gezondheidscentrum zijn sterk verouderd en moeten worden gerenoveerd om de hygiëne te verbeteren en het risico te verminderen op besmetting van en door patiënten. De wanden van het gezondheidscentrum zullen daarom worden betegeld, zodat het beter schoon te houden is. Dat leidt tot een betere gezondheid en draagt zo bij aan de menselijke waardigheid. 

Doneer nu aan dit project