Continent
Afrika
Land
Zuid-Soedan
Doelgroep
Getraumatiseerde mensen
Thema
Vrede en verzoening
1 december 2020 t/m 30 november 2021
Bijdrage
€ 45.500

Wat is er aan de hand?

Na een jarenlange bloedige strijd om zelfstandigheid werd de zuidelijke regio van Soedan in 2011 het onafhankelijke land Zuid-Soedan. Twee jaar later brak hier opnieuw een burgeroorlog uit tussen verschillende etnische groepen. Het jarenlange geweld, de duizenden slachtoffers en de miljoenen vluchtelingen hebben de bevolking getraumatiseerd. Op het oog leven mensen van verschillende stammen in relatieve vrede naast elkaar maar een gerucht of ruzie is al genoeg voor een nieuwe uitbarsting van geweld. Zo ook in Lainya, in het zuidoosten van Zuid-Soedan waar enige jaren gelden de strijd weer oplaaide met talloze vernielingen, moorden en vluchtelingen tot gevolg. Het gewelddadige conflict is inmiddels gestopt maar het herstel van de traumatische ervaringen is complex en heeft tijd nodig.

Wat willen we bereiken?

Samen met RECONCILE (Resource Centre for Civil Leadership International) wil Vastenactie de verschillende gemeenschappen in Lainya en het nabije Wonduruba helpen om de cyclus van geweld te doorbreken. RECONCILE is een Zuid-Soedanese oecumenische organisatie die conflicten tussen gemeenschappen wil helpen oplossen om zo ook het land weer op te bouwen. We willen de verschillende etnische groepen helpen hun conflicten vredig op te lossen. Daarvoor is het nodig dat de inwoners leren om te gaan met hun trauma’s en dat ze met elkaar in gesprek gaan. Door deze contacten verbeteren de persoonlijke relaties en dat maakt uiteindelijk verzoening mogelijk en zorgt dat het geweld stopt.

Hoe doen we dat?

In Lainya en Wonduruba worden diverse workshops en trainingen over traumaverwerking en conflicthantering gegeven aan inwoners, hulpverleners, lokale ambtenaren en religieuze leiders. RECONCILE brengt partijen met elkaar in gesprek om ervaringen uit te wisselen en te leren hoe ze hun conflicten op een vreedzame manier kunnen oplossen. Zo'n 200 mensen nemen deel aan deze trainingen. En verder leren ze dat wat ze geleerd hebben in hun gemeenschap door te geven. 

Doneer nu aan dit project