Continent
Afrika
Land
Oeganda
Doelgroep
Kwetsbare gezinnen
Thema
Gezondheidszorg
24 december 2020 t/m 31 december 2021
Bijdrage
€ 49.000

Wat is er aan de hand?    

Chegere Sub-County ligt in het Apac District in Noord-Oeganda. De mensen van Chegere Sub-County zijn kansarm en hebben veel gezondheidsproblemen. Ruim 20% van de gezinnen heeft geen beschikking over veilig drinkwater en de helft daarvan heeft geen toilet. Ook gebruikt ruim 12% van de gezinnen minder dan twee maaltijden per dag en is er weinig inzicht in het belang van goede, gevarieerde voeding en een gezonde levensstijl.
Door armoede en ongeletterdheid van de lokale bevolking hebben zij slecht toegang tot de gezondheidszorg en informatie over gezond leven. Wel beschikt 60% van de bevolking over een radio, hun enige bron van informatie. Via radioprogramma’s horen ze bijvoorbeeld welke maatregelen effectief zijn om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

Wat willen we bereiken?   

De missiezusters van het Teboke Mission Health Centre willen met steun van Vastenactie de gezondheid en het welzijn van de plaatselijke bevolking van Chegere Sub-County verbeteren. Dit door eerstelijnsgezondheidszorg op te zetten en toegankelijk te maken voor de lokale bevolking. Het personeel van het ziekenhuis wordt toegerust om gezondheidsproblemen eerder en doeltreffender aan te pakken, zodat minder mensen jong overlijden of chronische gezondheidsproblemen krijgen. 
Door bij de lokale bevolking in te zetten op preventie en bewustwording op het gebied van gezondheid, welzijn en levensstijl vermindert de kans op ziekte en voortijdig overlijden.

Hoe doen we dat?

Het project omvat de (ver)bouw en modernisering van het gezondheidscentrum en de inrichting van een laboratorium en apotheek.
Er vindt een uitgebreide voorlichtingscampagne plaats onder de lokale bevolking van Chegere Sub-County op het gebied van gezondheid, ziektes, levensstijl, preventie en voeding. Daarvoor worden radioprogramma’s en internet ingezet en diverse toepasselijke communicatiemiddelen. 
Tien stafleden worden getraind in het uitvoeren van speciale behandelingen. Daarnaast leren zij hoe zij tijdig een diagnose kunnen stellen en hoe ze mensen kunnen doorverwijzen.
Verder wordt de Toyota pick-up van het ziekenhuis omgebouwd tot ambulance. 

Doneer nu aan dit project