Continent
Midden- en Zuid-Amerika
Land
Guatemala
Doelgroep
Vrouwen en jongeren
Thema
Vrede en verzoening
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 40.500

Vrouwen in Guatemala hebben regelmatig te maken met problemen als discriminatie, geweld en armoede. De organisatie MTC zet zich in voor betere werk- en leefomstandigheden. MTC leert vrouwen hoe zij zich kunnen verweren tegen geweld. Een vakopleiding stelt vrouwen en jongeren daarnaast in staat hun eigen inkomen te verdienen.

Wat is er aan de hand?

In Guatemala hebben veel vrouwen te maken met armoede, discriminatie en racisme. Huiselijk en/of seksueel geweld komt regelmatig voor. De politieke deelname van vrouwen is erg laag en buiten de stad hebben vrouwen en jongeren weinig kans op een baan. Voor vrouwen betekent het dat ze financieel afhankelijk zijn van hun echtgenoot. De landarbeidersbeweging MTC zet zich in voor de rechten van haar leden en hun families en voor het verbeteren van hun leefomstandigheden. 

Wat willen we bereiken?

Met dit project wil MTC de geweldscyclus in gemeenschappen doorbreken door trainingen te geven aan families. Ze willen geweld tegen vrouwen bespreekbaar maken. De trainingen zijn bedoeld om zowel bij vrouwen als mannen het gevoel van eigenwaarde en wederzijds respect binnen families te herstellen. Daarnaast wil de organisatie families informeren en adviseren over hun rechten en bespreken of deze worden gerespecteerd in de familie en binnen de gemeenschap. Ook faciliteert MTC vakopleidingen aan jongeren en vrouwen.

Hoe doen we dat?

In 11 dorpen in het departement San Marcos worden vrouwenraden georganiseerd. De vrouwen ontvangen een training om samen te bouwen aan een cultuur van vrede in hun gemeenschappen. Zij leren te reflecteren op het thema geweld binnen de familie en ook hoe ze hier actie tegen kunnen nemen. MTC biedt ook psychische en juridische ondersteuning. Daarnaast wordt apparatuur aangeschaft voor vakopleidingen in weven, borduren, naaien, pottenbakken, grafische vormgeving en informatica. Deze opleidingen worden aangeboden aan vrouwen en jongeren, zodat zij daarmee een eigen inkomen kunnen verdienen. 

Doneer nu aan dit project