Continent
Afrika
Land
Somalië
Doelgroep
Volwassenen en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 maart 2022 t/m 28 februari 2023
Bijdrage
€ 36.345

Wat is er aan de hand?

De gezondheidszorg in Somalië is ernstig verzwakt geraakt door de langdurige burgeroorlog in het land. Deze veroorzaakt politieke en economische instabiliteit. De infrastructuur is verwoest. Wat resteert aan gezondheidscentra is overbelast, onderbezet en er is gebrek aan alles. De levensverwachting van de inwoners ligt rond de 51 jaar. Bijna nergens ter wereld sterven zoveel baby’s, kinderen en jonge moeders. In de afgelegen Gedo regio ligt het Garbaharey districtsziekenhuis. Inwoners uit de wijde omgeving zijn voor gezondheidszorg afhankelijk van dit ziekenhuis. Ook hier zijn de voorzieningen gebrekkig. Zo valt de elektriciteit geregeld uit en is er ’s nachts zelfs helemaal geen stroomvoorziening. De private energieleverancier schakelt de stroom namelijk om middernacht uit.

Wat willen we bereiken?

De beschikbaarheid van basiszorg moet verbeteren, zodat meer mensen toegang krijgen tot zorg. Een betrouwbare stroomvoorziening is daarvoor essentieel. Het is niet acceptabel dat patiënten en medisch personeel ’s nachts in het donker zitten en dat apparatuur voor het beademen en monitoren van patiënten wordt uitgeschakeld. Daarnaast willen we de kwaliteit van de laboratoriumdiensten vergroten, zodat artsen beter diagnoses kunnen stellen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij kinderen met ondervoeding en bloedvergiftiging.

Hoe doen we dat?

Voor de patiëntenafdelingen worden zonnepanelen geïnstalleerd en het ziekenhuis krijgt medische apparatuur. Er wordt een bloedbank aangeschaft om gedoneerd bloed te kunnen bewaren. Patiënten zijn dan in acute situaties niet langer afhankelijk van toevallig aanwezige donoren. Het laboratorium krijgt de beschikking over chemicaliën voor het uitvoeren van bloedonderzoek en andere diagnostische tests. De apparatuur hiervoor, die het ziekenhuis al eerder had ontvangen, wordt geïnstalleerd en afgesteld. De laboratoriummedewerkers krijgen een training om te leren ermee te werken. Naar verwachting komt dit project gedurende zes maanden ten goede aan 750 opgenomen volwassenen en kinderen. Voor 210 patiënten, vooral jonge kinderen, kan bloed- en biochemisch onderzoek worden gedaan en 120 mensen krijgen tijdig een bloedtransfusie. 

Steun dit project