Continent
Midden-Oosten
Land
Palestijnse gebieden
Doelgroep
Moeders en kinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 april 2021 t/m 28 januari 2022
Bijdrage
€ 39.900

Wat is er aan de hand?    

De Gazastrook is een smalle strook land, ingeklemd tussen de Middellandse Zee en Israël. De mensen in de Gazastrook lijden onder een combinatie van problemen: een slepend politiek conflict, instabiliteit, hoge werkeloosheid, diepe armoede en beperkingen in hun gaan en staan. Ze leven veelal van humanitaire hulp die momenteel echter fors afneemt, onder andere door covid-19 restricties. Zwangere vrouwen en jonge kinderen zijn extra kwetsbaar. Bijna 20% van de zwangere vrouwen is ondervoed en meer dan 30% lijdt aan bloedarmoede en heeft aanvullende voeding nodig. Ook een groot deel van de kinderen tot één jaar kampt met bloedarmoede. Covid-19 verergert de situatie: nu de gezondheidszorg zich met name richt op het bestrijden van het virus, kan dit ten koste gaan van de zorg aan zwangere vrouwen en jonge kinderen.

Wat willen we bereiken?   

Het doel van het project is om zwangere vrouwen in het Wadi Al Salga-district medische zorg te bieden en om de gezondheid van moeders en jonge kinderen te verbeteren. In het gebied is geen medisch centrum en veel zwangere vrouwen moeten naar een ander district reizen om medische zorg te krijgen. De meeste gezinnen kunnen zich de reiskosten en de medische behandelingen echter niet veroorloven en krijgen dus geen enkele medische ondersteuning tijdens en na hun zwangerschap. De lokale caritasorganisatie Caritas Jeruzalem voert het project uit met hulp Vastenactie.

Hoe doen we dat?

Het medische team van Caritas Jeruzalem zal zo’n 200 zwangere vrouwen in het district Wadi Al Salga uitgebreide prenatale zorg bieden. Daarbij komen de vrouwen voor ze bevallen ten minste vier keer op consult bij het medische team.
Caritas zal ook 1.400 zieke kinderen tot vijf jaar behandelen. Verder leren zij de ouders (meestal de moeders) hoe ze thuis hun zieke kinderen het best kunnen verzorgen.

Steun dit project