Continent
Afrika
Land
Kenia
Doelgroep
Weeskinderen
Thema
Gezondheidszorg
1 januari t/m 31 december 2020
Bijdrage
€ 11.700

In Kenia verloren veel kinderen hun ouders aan aids, waarna ze vaak opgroeien bij hun grootouders. Stichting Wakonyu helpt gezinnen met aidswezen. Zo kunnen deze kinderen opgroeien in een gezin en niet op straat of in een weeshuis.

Wat is er aan de hand?

Veel kinderen in Kenia verloren hun ouders door de aids epidemie. Vaak zijn het de oma’s die de zorg op zich hebben genomen voor hun achtergebleven kleinkinderen. Deze nieuw samengestelde gezinnen hebben meestal geen geld voor medische zorg en ook de premie voor een zorgverzekering kunnen ze niet betalen. In de sloppenwijk Pandipieri in de stad Kisumu is ruim veertig jaar geleden een ontwikkelingscentrum voor gezondheidszorg, onderwijs en maatschappelijk werk opgericht. Stichting Wakonyu is onderdeel van dit overkoepelende centrum en heeft als doel gezinnen met aidswezen te helpen met een ziektekostenverzekering. Door de gestegen premies moest het aantal gezinnen worden teruggebracht van 180 tot 50 gezinnen. Het betekent dat 130 gezinnen verstoken blijven van toegang tot gezondheidszorg.

Wat willen we bereiken?

Stichting Wakonyu wil de 130 gezinnen die nu op de wachtlijst staan, opnieuw aanmelden voor een ziektekostenverzekering. Door de kosten hiervoor op zich te nemen, zorgt de stichting ervoor dat de weeskinderen kunnen opgroeien bij hun familie in plaats van op straat of in een grootschalig weeshuis. De stichting ziet zich genoodzaakt meer inkomsten te genereren, om de 180 tot 200 gezinnen blijvend te kunnen ondersteunen. 

Hoe doen we dat?

Stichting Wakonyu wil samenwerking zoeken met Nederlandse sponsoren die zich willen verbinden aan een oma-gezin in Kenia. De stichting gaat een systeem ontwikkelen om deze verbindingen tot stand te brengen en te onderhouden. Daarnaast gaat Wakonyu op zoek naar nieuwe sponsoren in Kenia zelf. Met deze acties willen zij stabiele inkomsten verkrijgen om zo alle gezinnen op de wachtlijst te kunnen helpen aan toegang tot gezondheidszorg.

Doneer nu aan dit project