Lesmateriaal vastentijd 2020

Ieder kind heeft recht op plannen en dromen voor later. Maar hoeveel kans krijg je als kind om je dromen waar te maken? In de vastentijd besteden we aandacht aan het thema ‘Werken aan je toekomst’. Daartoe gaan we in op beroepen en scholing, zowel in Nederland als in andere delen van de wereld. 

Onderbouw: een digitaal prentenboek met bijbehorende werkvormen. 
Dit prentenboek gaat over ‘beroepen’. Natuurlijk staat ook het Paasverhaal erin, voorzien van een aantal reflecterende vragen. 

Bovenbouw: een inspiratiegids met lesideeën.
De gids biedt verschillende onderwerpen aan, die te maken hebben met de vastentijd en Pasen en met het thema ‘Werken aan je toekomst’. Ook kan de docent kiezen uit verschillende werkvormen. Wilt u snel aan de slag? Kies dan voor de  'verkorte route’ bestaande uit drie volledig uitgewerkte lessen. Het lesmateriaal sluit af met een Paasviering voor de hele school.

Bekijk de scholenfilms van Dennis en Daisy:

Het complete lespakket, inclusief liedjes, is te downloaden in onze webshop.

prentenboek Suus kan niet naar school         lesmateriaal werken aan je toekomst

 

Lesmateriaal advent en kerst 2019


Jaarlijks wordt lesmateriaal ontwikkeld voor de adventsperiode en kerst. In 2019 stonden moeder en kind centraal tijdens de adventsperiode. Miljoenen moeders en vaders, overal ter wereld, zijn niet in staat hun kinderen díe veiligheid en kansen te bieden, die ze hen zouden willen geven. Armoede, ziekte en geweld maken deze ouders en hun kinderen kwetsbaar.
Ook het kerstverhaal begint met een kwetsbare moeder. Een jonge zwangere vrouw, een meisje eigenlijk nog, reist op een ezeltje naar Bethlehem. In een stal wordt haar kindje geboren. Tijdens het verhaal zien we hoe God zich verbindt met kwetsbare mensen.

Onderbouw (groep 1 t/m 4): een digitaal prentenboek voor op het digibord. 
Het prentenboek gaf suggesties voor verwerking in de vorm van bijvoorbeeld een gedicht, lied, knutselidee of gesprek. 
Extra leuk: er was ook een ingezongen versie van het prentenboek opgenomen bij het lesmateriaal.

Bovenbouw (groep 5 t/m 8): een leskatern voor drie adventsweken. 
Het leskatern was opgebouwd uit verschillende werkvormen over het thema 'Moeder en kind' en maakte gebruik van passende Bijbelverhalen. Ter afsluiting bevatte het leskatern een kerstviering (voor de hele school). 

 

prentenboek - het paleis van kleine muis             lesmateriaal advent en kerst

 

Samen zorgen voor de aarde

Het nieuws staat bol van berichten over klimaatverandering, plastic soep, overstromingen en afname van biodiversiteit. Jongeren maken zich zorgen over de toekomst van onze aarde. Scholieren staken zelfs en eisen dat de politici hun verantwoordelijkheid nemen. Hoe breng je duurzaam leven in de praktijk?

Onderbouw: Water is van levensbelang… wat weet je er eigenlijk van?
Bovenbouw: Duurzaam leven: hoe doe je dat?
Middelbaar Onderwijs: Laudato Si bevat lessen met concrete opdrachten over onderwerpen als het beschermen van de leefomgeving, genoegen nemen met minder en verminderen van plastic gebruik.

watermaterialen basisonderwijs       Laudato Si - lesmateriaal middelbaar onderwijs

Ga naar onze webshop om het lesmateriaal te downloaden