Volgend jaar gaan we voor Vastenactie naar Oeganda. Oeganda ligt in Afrika, op de evenaar, dus de zon schijnt er bijna altijd en het is er natuurlijk altijd warm. 

Het gebied dat we gaan bezoeken ligt in het oosten van het land, tegen de grens met DR Congo. Er zijn prachtige bergen – het Rwenzori gebergte betekent ‘bergen van de maan’, tropische regenwouden en zelfs warmwaterbronnen. In dit gebergte is ook een belangrijke bron van de Nijl te vinden en allerlei bijzondere dieren en planten.

We gaan natuurlijk ook kennismaken met de mensen en kinderen in Kasese, een grote stad bij het Rwenzori-gebergte. Ze gaan ons onder andere laten zien hoe ze van groente- en fruitafval briketten maken waarmee ze hun kookvuren kunnen laten branden. Scheelt veel afval op straat, brandt schoner dan houtskool én spaart de tropische regenwouden rond de stad! Super natuurlijk.

De nieuwe lesmaterialen voor de vastentijd 2025 zijn vanaf 15 november gratis te downloaden in onze webshop!

Kasese Oeganda

 

Wist je dat...

Wist je dat Oeganda op de evenaar ligt? Het is er dus altijd lekker warm, want het heeft een tropisch klimaat. Enne: midden op de dag staat de zon loodrecht boven je hoofd en heb je even geen schaduw! 

Wist je dat het koken op open vuren heel ongezond én gevaarlijk is? Veel vrouwen en kinderen ademen de rook met kleine roet- en stofdeeltjes in als de moeders aan het koken zijn in de kookhutten. Bovendien letten spelende kinderen niet altijd even goed op en is de kans dat ze zich branden best groot. 

Wist je dat er in het Rwenzori-gebergte en de tropische regenwouden planten en dieren voorkomen die nergens anders leven? Zoals bepaalde bromelia-soorten en kameleons? En apen natuurlijk, waaronder gorilla’s.

Wist je dat er heel veel verschillende talen worden gesproken in Oeganda? Naast het Swahili zijn er nog 33 andere lokale talen. Maar de meeste mensen spreken gelukkig ook Engels. De kinderen leren het al op de basisschool. 

Populaire gerechten in Oeganda zijn matoke (banaan), posho (puree van maismeel) en chapati (plat brood). ’s Avonds eten de meeste mensen aardappelen of rijst met groente, een dunne saus en vlees of vis. En in november breekt het sprinkhanenseizoen aan, de favoriete snack van de kinderen in Oeganda (en van de volwassenen). Ze worden gebakken en gekruid. Zou jij het durven? 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze Scholennieuwsbrief