Schoon water heeft veel veranderd

In de vastentijd hadden we het over schoon drinkwater. We ontdekten hoe belangrijk dat is. Want iedereen heeft water nodig: om te drinken, te wassen en om aan planten en dieren te geven.

Wij vinden schoon water uit de kraan heel gewoon. We hebben gezien dat dit in veel landen helemaal niet zo gewoon is. Daar moeten mensen vies water drinken uit een rivier. En van dat vieze water worden ze vaak ziek. We zagen ook dat vrouwen en kinderen vaak elke dag heel ver moeten lopen om water te halen. Daardoor hebben die kinderen minder tijd voor school. In de vastentijd hebben jullie met zijn allen gespaard voor waterprojecten in landen ver weg. Vastenactie wil jullie graag over twee projectlanden vertellen hoe het nu met de mensen gaat en wat er met jullie geld gedaan is.

Water halen is nu veel gemakkelijker
Kennen jullie Zalia nog, uit Niger? Deze moeder moest elke dag urenlang lopen om water te halen voor haar gezin, ook als ze ziek was. In de hete zon moest ze drie keer per dag urenlang sjouwen met die zware jerrycans vol water. Dat hoeft ze nu gelukkig niet meer. Met hulp van Vastenactie is er een waterpomp aangelegd in het dorp van Zalia. Daar kunnen de mensen uit het dorp nu gemakkelijk water halen. En het water uit de pomp is schoon. De mensen worden nu niet meer ziek als ze water drinken.   

water halen door Zahlia         gezin van Zahlia


Geen buikpijn meer
Op het eiland Flores in Indonesië liggen veel dorpen ver weg van alles. Zoals het dorp Detukili, waar 83 gezinnen wonen. De mensen in het dorp hadden geen schoon water om te drinken en zich te wassen. Ze haalden vies water uit de rivier. Vooral kinderen werden daar vaak ziek van. Ze kregen buikpijn van dat vieze water. Maar nu is alles anders. Vastenactie legde samen met de mensen van het dorp een waterleiding aan. De mensen uit het dorp kunnen nu dichtbij huis schoon water halen. Twee mensen die bij Vastenactie werken waren een poosje geleden op bezoek in Detukili. Kinderen van de basisschool vertelden hen hoe blij ze zijn met het schone water. Francisca uit groep 7 vertelde hoe blij ze is, dat ze niet langer elke dag twee uur moet lopen om water te halen. Haar klasgenoot Rivaldus vindt het fijn dat hij zich nu elke dag kan wassen voordat hij naar school gaat. En de kinderen hebben geen buikpijn meer van het vieze water.  

aanleggen waterleiding         Flores Indonesië

Bedankt
Met jullie hulp heeft Vastenactie ook in een aantal andere dorpen gezorgd voor schoon water. Daarvoor willen we jullie hartelijk bedanken. Schoon water heeft veel levens veranderd. 

Vastenactiecampagne 2020