Ieder jaar voert Vastenactie samen met honderden basisscholen campagne voor kinderen ver weg die onze hulp goed kunnen gebruiken. Ze organiseren sponsorlopen, doen een klusje, verzamelen lege flessen, passen op etc. Juist de vastenperiode, de veertig dagen voor Pasen, leent zich voor een ‘pas op de plaats’ en inspireert om je in te zetten voor een ander.

De nieuwe lesmaterialen voor de vastentijd 2023 zijn nu beschikbaar in onze webshop!

Vastenactie 2023: Mensen onderweg 

Dit jaar staat de Vastenactiecampagne in het teken van het thema: Mensen onderweg We maken kennis met Awut en Ajak. Awut en Ajak kenden elkaar niet toen ze hun huizen en echtgenoten verloren in de gewelddadige burgeroorlog van Zuid-Soedan. Ver van de dorpen waar ze vroeger woonden, werken ze nu hard om samen iets nieuws op te bouwen.

Toen haar man was gedood, vluchtte Awut met acht kinderen weg van het geweld. Een barre tocht door de bush bracht hen in het stadje Malek aan de Witte Nijl. Ze werd daar met open armen ontvangen. ‘Het was vreselijk om te moeten vluchten,’ vertelt ze. ‘We leden honger en dorst in de bush. Dagenlang zaten we onderweg zonder eten en drinken.’

Veel hadden de mensen in het dorpje Malek niet te delen, toen Awut en haar familie aankwamen. ‘We leefden van wilde vruchten,’ herinnert Awut zich die moeilijke periode. ‘Toen kwam de lokale partner van Vastenactie, die bood hulp en dat veranderde ons leven. De bewoners van Malek gaven me een stuk land en van de hulporganisatie kregen we zaden. Nu plant ik mijn eigen gewassen. Met hard werken kan ik mijn familie onderhouden.

Bekijk hieronder de scholenfilm:

 

Vriendinnen

Al snel kon Awut de steun en liefde die ze zelf kreeg, doorgeven aan anderen. Zoals aan Ajak, die met zeven kinderen terugkeerde naar haar geboortedorp Malek, omdat haar man in de oorlog ernstig gewond was geraakt. ‘Awut verwelkomde ons en gaf ons een plek vlak naast die van haar,’ vertelt Ajak. ‘Vanaf de eerste dag zorgde zij dat we genoeg te eten hadden. Als vluchteling is het slim om de handen ineen te slaan,’ vindt Ajak. ‘Samen overleven is makkelijker dan alleen.’

Hoop

Awut en Ajak hebben veel overwonnen, maar er blijven uitdagingen. Ajak: ‘We werken hard op het land, maar hoe erg ik ook mijn best doe, ik kan niet altijd zorgen voor schoolgeld, uniformen en alle andere benodigdheden. Dus moeten de kinderen soms thuisblijven. Het is een gevecht, maar ik heb nog steeds hoop voor de kinderen.’

Nationale doorgeefweken

De vastentijd 2023 staat in het teken van de Nationale doorgeefweken. Het idee is simpel: spullen die je niet meer gebruikt, kun je op de ‘doorgeeftafel’ leggen. Wie iets nodig heeft, kan het van de tafel pakken. De leerlingen richten in en om de klas een doorgeeftafel in, zodat ze anderen blij kunnen maken met de spullen die ze niet meer gebruiken. Awut en Ajak kunnen natuurlijk allerlei spullen gebruiken om hun nieuwe leven op te bouwen, maar het is nu eenmaal lastig om de spullen van de doorgeeftafel helemaal naar Zuid-Soedan te sturen. Daarom zamelen we geld in.

Waar sparen we voor?

Voor spullen die gevluchte families, net als die van Awut en Ajak, nodig hebben om een nieuwe leven op te bouwen.

  • 10 euro: hiermee kunnen we al een hele familie voorzien van groentezaad voor een heel seizoen
  • 12 euro: met dit bedrag geven we ook de gereedschappen om de groenten te verbouwen.
  • 30 euro: hiermee kunnen we kippen kopen, voor de eieren die ze geven.
  • 85 euro: voor een ploeg voor een betere en grotere oogst – een ploeg gaat jaren mee.
  • 200 euro: voor een opleiding van een jaar. De mensen die opgeleid worden en de mensen om hun heen hebben hier hun leven lang profijt van.  
  • 250 euro: hiermee kopen we een waterpomp op zonnepanelen (voor water om te drinken, voor de hygiëne en voor kleinschalige landbouw).

Spaar je mee voor Awut en Ajak en hun gezinnen? Download het lesmateriaal.

 

Op de hoogte blijven? Meld je aan voor onze Scholennieuwsbrief