Van de kinderen onder de vijf jaar in Tanzania is bijna de helft de klein voor de leeftijd. Ondergewicht en tekort aan vitamine A komen veel voor en leiden tot ontwikkelingsachterstanden. Met hulp van Vastenactie geeft Caritas Tabora onder meer training en voorlichting aan verloskundigen en verpleegkundigen over goede voeding voor baby’s en jonge kinderen. Ook verpleegkundige Nyareti Spuck volgde zo’n training.

Trainingsprogramma
Nyareti Spuck werkt als verpleegkundige in de apotheek in de plaats Ifucha. Ze doet al vanaf het begin mee aan het trainingsprogramma van Caritas Tabora over preventie van ondervoeding. Daarvoor kende ze wel wat theorieën, maar daar deed ze weinig mee. Onbewust gaf ze al wel redelijk goede adviezen aan moeders met kinderen.
“Ik ben blij dat ik door deze training geleerd heb om ondervoeding bij kinderen vast te stellen, zodat ik betere begeleiding en zorg kan geven aan mijn klanten,” vertelt Nyareti. Ze kan gevallen van milde en ernstige ondervoeding van elkaar onderscheiden. In het eerste geval geeft ze begeleiding en advies over goede voeding. In ernstige gevallen verwijst ze de ouders naar het ziekenhuis. 

Ervaringen met baby Bahati en baby Felister
Bahati Ramadhani woog bij de geboorte 1,9 kilo. Met zes maanden woog de baby zes kilo. Nyareti stelde milde ondervoeding vast en leerde de moeder eten te bereiden met producten uit de vijf voedingsgroepen. “Binnen een maand was de baby opgeknapt. Ik ben trots op Bahati.” 
Nyareti vertelt over baby Felister. Zijn moeder kwam bij haar omdat de baby last had van diarree, gebrek aan eetlust en oedeem in zijn beentjes. “Ik zag meteen dat hij ernstig ondervoed was en heb hen direct verwezen naar het ziekenhuis. Op de kinderafdeling is Felister drie dagen lang behandeld. Zijn ouders waren blij dat ik het ontdekt had. Ik heb zijn moeder geleerd hoe ze hem goed en gevarieerd kan voeden.” Voorlopig blijft Felister nog bij Nyareti onder controle.