Bescherming tegen ebola

In de Democratische Republiek Congo (DRC) heeft het ebolavirus vorig jaar weer de kop opgestoken. In de gebieden Goma en Bukavu heeft Vastenactie vorig najaar een project gesteund om met name kwetsbare groepen bewust te maken van de ziekte en wat er aan gedaan kan worden. Bijna 6.000 personen profiteerden van de voorlichting en de hygiënepakketten. Esta Kabaselle is een van hen.

Bescherming door hygiëne

Esta maakt deel uit van de pygmeebevolking, een kwetsbare en vergeten groep in het dorp Muja, vlakbij de stad Goma in het noordoosten van DRC. Onze partner CAFOD heeft o.a. in dit dorp een project opgezet om het ebolavirus tegen te gaan.
Esta is 24 jaar en moeder van drie meisjes en een jongetje. Ze is heel enthousiast over het project. ‘Mijn mensen kenden de gevaren van het ebolavirus niet. Door de voorlichting en demonstratie in ons dorp zijn we goed geïnformeerd over hoe de ziekte ontstaat, over de symptomen en hoe het zich verspreidt. En heel belangrijk hoe we onszelf en onze kinderen ertegen kunnen beschermen.’ Vertelt ze. ‘Ik was mijn handen nu regelmatig; bijvoorbeeld als ik ga koken of als ik gebruik heb gemaakt van het toilet. Zelfs de kinderen doen het al!’ zegt ze stralend. ‘Ik ben heel blij met de waterton en de zeep, en dat ons dorp voor het project is uitgekozen. Onze dorpsleiding heeft ook contact met andere dorpen die gaan volgen. Het is echt iets wat we samen moeten doen, we moeten elkaar daarin helpen.’ 

Coronavirus

De hygiënepakketten en opgedane kennis komen ook goed van pas bij het voorkomen van het Coronavirus. Veel van onze projectpartners over de gehele wereld zijn actief in het uitdelen van hygiënepakketten en de uitleg over hygiënemaatregelen, om zo te voorkomen dat het coronavirus opnieuw de kop opsteekt of zich verder verspreidt.

Esta, 24 jaar - Congo
Esta